Dieta ketogeniczna zyskała w ostatnich latach bardzo dużą popularność. Bardzo często nazywana jest również dietą ketonową, ketogenną czy po prostu keto. Jej głównym założeniem jest maksymalne ograniczenie spożycia węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu ilości przyjmowanego tłuszczu i białka. Brzmi ciekawie? Chcesz dowiedzieć się, na jakich produktach opiera się dieta ketogeniczna i jak się do niej odpowiednio przygotować? Przeczytaj koniecznie!
Dieta ketogeniczna zyskała w ostatnich latach bardzo dużą popularność. Bardzo często nazywana jest również dietą ketonową, ketogenną czy po prostu keto. Jej głównym założeniem jest maksymalne ograniczenie spożycia węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu ilości przyjmowanego tłuszczu i białka. Brzmi ciekawie? Chcesz dowiedzieć się, na jakich produktach opiera się dieta ketogeniczna i jak się do niej odpowiednio przygotować? Przeczytaj koniecznie!
Główne założenia diety ketogenicznej
Dieta ketogeniczna jest dietą wysokotłuszczową i bardzo niskowęglowodanową. Ma za zadanie wprowadzić organizm w stan ketozy. Wtedy energia zaczyna być pobierana z ketonów, które są produkowane w wątrobie. Przyczynia się to do szybkiego spalania tkanki tłuszczowej i ograniczenia uczucia głodu. Pierwotnie dieta ketogeniczna została opracowana już w latach 20 w celu wsparcia opornej na leki padaczki, szczególnie tej dziecięcej. Jej twórcą jest dr Russell M. Wilder. Obecnie stosuje się ją z sukcesami również w leczeniu i kontrolowaniu cukrzycy. Prowadzone są także badania wykazujące jej pozytywny wpływ na stan pacjentów podczas leczenia chorób takich jak choroba Alzheimera, autyzm, stwardnienie zanikowe boczne, choroba Parkinsona czy bezsenność.
Co jeść na diecie keto?
Tradycyjna, polska dieta, opiera się przede wszystkim na dużej ilości produktów składających się z węglowodanów złożonych. Należą do nich między innymi chleby, makarony, kasze czy ryże. Natomiast w diecie ketogenicznej ogranicza się je do absolutnego minimum lub wyklucza całkowicie z jadłospisu. W najbardziej restrykcyjnych wariantach należy spożywać mniej niż 50 gramów węglowodanów dziennie, co jest równowartością mniej więcej 3 średniej wielkości ziemniaków lub klasycznej, pszennej bułki. Jadłospis na diecie Keto powinien opierać na takich produktach jak mięso (bardzo mile widziane są tutaj podroby), oliwa z oliwek, orzechy, awokado, jaja, pełnotłusty nabiał, warzywa niskoskrobiowe, ryby i sery.
Bardzo ważne jest to, by mimo niskiego spożycia węglowodanów, dieta nie zawierała zbyt wysokiej ilości białka, które mogłoby przyczynić się do obciążania wątroby i nerek.
Dieta ketogeniczna – jadłospis
Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że dieta ketogeniczna ma bardzo rygorystyczne i skomplikowane zasady. Jednak kiedy zagłębi się w temat, to okazuje się, że komponowanie posiłków wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się z pozoru wydawać. Mimo wszystko zaleca się by przechodzenie na dietę ketogeniczną, odbywało się pod okiem specjalisty. Jak każda dieta, tak również dieta ketogenna powinna zostać dostosowana indywidualnie do stanu zdrowia i preferencji konkretnej osoby. Nieodpowiednio i lekkomyślnie stosowana dieta, opierająca się na produktach kiepskiej jakości, może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Jednym z najczęstszych powikłań jest kwasica ketonowa, dlatego warto być w stałym kontakcie z lekarzem lub dietetykiem i regularnie wykonywać badania kontrolne. To pozwoli na stworzenie smacznego i skutecznego jadłospisu i trwałe zredukowanie masy ciała oraz poprawę samopoczucia.