Dieta dla zapracowanych, czyli jak jeść zdrowo poza domem
Coraz szybszy tryb życia, brak czasu na ćwiczenia, gotowanie, a szczególnie jedzenie – tak wygląda dzisiejsza rzeczywistość. Nie oznacza to jednak, że zapracowani ludzie skazani są na śmieciową dietę, nieregularne posiłki i co gorsze, na nadwagę. Nawet zapracowani mogą stosować zdrową i zbilansowana dietę. Wystarczy, że zastosują się do kilku zasad, które pomogą im zrozumieć, jak jeść zdrowo poza domem.
Dziś znalezienie czasu na posiłek w ciągu dnia graniczy z cudem. Pracujemy po kilkanaście godzin dziennie, zapominając, jak ważne jest jedzenie, o regularnych posiłkach nie wspominając. Rezygnujemy ze śniadania na rzecz dłuższego leniuchowania przed pracą, przekąski zastępujemy kolejnymi filiżankami kawy, zamiast pożywnego obiadu zjadamy niezdrowe fast-foody, a po pracy jesteśmy zbyt zmęczeni, by przygotować sobie posiłki na następny dzień i całodniowy głód zaspokajamy wieczornym objadaniem się. Tak koło się zamyka. Większość zapracowanych nie pamięta jednak, że to zdrowa i zbilansowana dieta leży u podstaw wydajnej pracy. Dostarczanie organizmowi niezbędnych wartości odżywczych przekłada się na energię, a ta z kolei jest gwarancją produktywnego dnia.
Nie ma nic gorszego niż jedzenie byle czego i byle jak. Brak czasu jest najgorszym wrogiem naszej diety i zwykle to jest przyczyną problemów żywieniowych osób zapracowanych. Jednak nawet doskonała znajomość zasad zdrowego odżywiania w niczym nam nie pomoże, gdy cały dzień jesteśmy poza domem. Większość podręczników o zdrowym żywieniu podkreśla, że zbilansowana dieta to przede wszystkim przynajmniej 5 posiłków w ciągu dnia, spożywanych co 2-3 godziny. Jednak czy pracując i wypełniając codzienne obowiązki, jesteśmy w stanie zastosować się do tej podstawowej zasady zdrowego żywienia? Odpowiedź brzmi: tak! U podstaw leżą chęci, odpowiednie podejście i co najważniejsze, świadomość tego, co i jak powinniśmy jeść.
Dieta to planowanie
Zmianę nawyków żywieniowych lub wdrożenie zdrowej diety dla zapracowanych powinniśmy zacząć od planowania. Jeśli do tej pory regularne jedzenie było problemem i zawsze było coś ważniejszego od przerwy śniadaniowej, potraktujmy jedzenie jako kolejne zadanie do wykonania w godzinach pracy. Rozpiszmy sobie dokładne godziny posiłków, łącznie z tymi, które jemy przed wyjściem do pracy i po powrocie do domu. Śniadanie to podstawa, ale jeśli mamy problem z jedzeniem go z samego rana, zabierzmy je do pracy. Doskonałym rozwiązaniem jest również przygotowanie sobie w domu drugiego śniadania, które powinno być pełnowartościowe. Niezastąpione są w tym przypadku kanapki lub owoce.
Jeśli w pracy spędzamy większość dnia, to tę samą zasadę zastosujmy również względem obiadu. Może to być trudniejsze do realizacji, szczególnie gdy nie mamy możliwości podgrzania posiłku w pracy. Zjedzenie przynajmniej jednego ciepłego posiłku w ciągu dnia, powinno stanowić podstawę naszej diety. Niezastąpione w tym przypadku będą zupy lub inne dania jednogarnkowe, które możemy przygotować samodzielnie w domu na kilka dni. Jeśli to rozwiązanie nie wchodzi w grę, ponieważ i na to brakuje nam czasu lub po prostu nasze umiejętności kulinarne dalekie są od ideału, możemy zdecydować się na jedzenie na mieście. Wybierajmy jednak restauracje serwujące świeże i wysokiej jakości produkty. To rozwiązanie może być jednak zbyt kosztowne.
Obowiązkowe zapasy
Nie możemy zapominać również, że w naszych posiłkach powinna znaleźć się solidna porcja warzyw i owoców. Sałatka lub jabłko na drugie śniadanie czy podwieczorek może okazać się najlepszym i jednocześnie najwygodniejszym rozwiązaniem. Warzywa i owoce powinny znaleźć się również w każdym pakiecie SOS, czyli pożywnych i zdrowych przekąsek. Nadmiar pracy bardzo często idzie w parze z dużym stresem, a kto nie ma ochoty podjadać w stresujących sytuacjach. Dlatego na wszelki wypadek warto mieć schowany w szufladzie taki zestaw ratunkowy. Powinny znaleźć się w nim suszone owoce, orzechy, pełnoziarniste pieczywo, świeże owoce lub warzywa. Możemy po nie sięgać pomiędzy posiłkami, ale nie możemy zastępować nimi pełnowartościowego posiłku.
Gotowe rozwiązanie
Pamiętajmy, że zarówno jedzenie, jak i przygotowywanie jedzenia to wielka przyjemność. O ile na to pierwsze musimy znaleźć czas w ciągu dnia, to na przygotowywanie nie zawsze nam się to udaje. Doskonałym rozwiązaniem dla zapracowanych, którym trudno samodzielnie przygotowywać posiłki, są lunch boxy. System ten został stworzony właśnie z myślą o osobach, które dużo pracują, ale mimo wszystko są świadome tego, jak ważna w ich życiu jest dieta.
– Lunch box to wygodna i jednocześnie zdrowa opcja dla zapracowanych z dostawą do domu – mówi ekspert żywienia z Pure&Fresh Diet Catering. – Posiłki przygotowywane są indywidualnie dla każdego klienta z uwzględnieniem jego potrzeb i preferencji żywieniowych. Wszystkie posiłki, również te uwzględniające dietę odchudzającą, przygotowywane są ze świeżych i naturalnych produktów, które gwarantują zdrową i zbilansowaną dietę. Co ważne, lunch boxy, które dostarczą nam wszystkich posiłków w ciagu dnia, przywożone są bezpośrednio do klienta. Dodatkowo zamówienia możemy dokonać za pośrednictwem strony internetowej. Jest to szybkie, smaczne i zdrowe rozwiązanie, które idealnie wpisuje się w dzisiejsze tempo życia naszego społeczeństwa – dodaje.
Po takie rozwiązanie sięga coraz więcej osób na świecie. Najważniejszym założeniem diety pudełkowej jest to, że otrzymujemy zdrowe posiłki na cały dzień i nie martwimy tym, że po powrocie z pracy musimy przygotować sobie jedzenie na następny dzień. Oszczędność czasu, którego zapracowani mają tak mało, to największa zaleta lunch boxów.