Dieta dla matek karmiących piersią

24 czerwca 2014, dodał: _Lena_
Artykuł zewnętrzny

Najlepsza dieta dla matki karmiącej to po prostu najlepsza dieta, jaką człowiek może zastosować. Większość z nas nie jada na co dzień idealnie, stara się jednak dostarczyć sobie odpowiednią ilość składników odżywczych. Nawet kobieta niewymagająca od swojej diety wiele może karmić dobrym mlekiem. Pamiętajmy jednak, że właściwie dobrane składniki pożywienia pozwolą matce zachować zdrowie.

Karmię piersią, a chcę schudnąć, jednak nie kosztem mojego dziecka.

Jaką mogę zastosować dietę ?

Okres karmienia piersią to wyjątkowy czas pod wieloma względami, m.in. pod względem zapotrzebowania energetycznego kobiety. W ciągu całego życia to właśnie w tym momencie najbardziej zwiększają się potrzeby energetyczne i zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Stan odżywienia ma wpływ zarówno na jakość jak i na ilość produkowanego przez Panią mleka. Główne składniki mleka podlegające zmianom to zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych oraz zawartość witamin (witaminy A oraz witamin z grupy B). W trakcie laktacji produkcja mleka odbywa się kosztem zgromadzonych w trakcie ciąży rezerw energetycznych, także Pani organizm tak czy inaczej jest nastawiony na spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, ponieważ na produkcję mleka organizm zużywa średnio 650 kcal dziennie. Niedobór rezerw energetycznych może doprowadzić do zmniejszenia ilości produkowanego mleka, jednak jego jakość zmieni się dopiero przy skrajnym niedożywieniu.

Niemniej jednak podejmowanie odchudzania w trakcie karmienia piersią nie jest wskazane. Zalecane jest natomiast zwracanie uwagi na wartość odżywczą posiłków, dbanie o to by produkty były świeże, jak najlepszej jakości. Posiłki powinny być spożywane często, bez pośpiechu. Z diety spokojnie może Pani wyeliminować nadmiar cukrów prostych i tłuszczu zwierzęcego (jeśli takie składniki są w niej obecne). Warto też zamieniać produkty przetworzone na naturalne (np. słodkie napoje zastąpić wodą, gotowe mieszanki przyprawowe – przyprawami ziołowymi, tłuste, kupione w sklepie ciasta, desery na przyrządzane samodzielnie ciastka np. owsiane, desery mleczno-owocowe, galaretki). Najlepszym sprzymierzeńcem prawidłowej masy ciała w tym okresie będzie aktywność fizyczna. Nie musi to być długie wylewanie potów na siłowni, ale ważne by aktywność była regularna i angażowała te partie ciała, na których Pani najbardziej zależy.

Na postawione pytanie odpowiada Ekspert Kalorynka.pl: Iwona Bondaruk, dietetyk.

Diety olbrzymiej większości kobiet karmiących na całym świecie są dalekie od ideału, a jego definicja różni się w zależności od rodziny, kultury, sytuacji ekonomicznej, religii czy pory roku. Mimo to na całym świecie i od zawsze matki produkują mleko, które pozwala dzieciom rosnąć. Dieta zdrowa dla matki karmiącej to dieta zróżnicowana, zrównoważona i naturalna..

Powinna zawierać produkty z różnych grup i nie wykluczać żadnej z nich. Nawet przy alergii lub nietolerancji żywieniowej warto, by dieta była urozmaicona (zmieniająca się w zależności od posiłku, dnia, pory roku itd.); może ona pomóc zmniejszyć reakcje spowodowane powtarzającym się spożyciem dużej ilości danego produktu.

Oto podstawowe grupy produktów spożywczych, które powinna zawierać codzienna dieta:

  • świeże warzywa i owoce (najlepiej sezonowe) wszystkich typów, surowe lub gotowane
  • różne zboża (zboża klasyczne, ryż, jęczmień, proso), najlepiej nieprzetworzone, pod rożnymi postaciami, pełnoziarniste, kasze, mąki i to, co z nich przygotowujemy – makarony, chleb itd.
  • białka zwierzęce (produkty mleczne, jaja, mięso, ryby) oraz roślinne (soczewica, fasola, soja)
  • niewielkie ilości tłuszczów, najlepiej oleje roślinne, tłoczone na zimno i niepodgrzewane.

A jakie jest Wasze zdanie na ten temat – Moje Drogie Czytelniczki ? :)

Czy warto stosować jakąkolwiek dietę w okresie karmienia piersią ?

zobacz również:

  1. Porozmawiajmy na forum
  2. Czy mamy tolerują konserwanty?
  3. Ser żółty w diecie dziecka
  4. Lamblioza – przyczyny i leczenie