Dieta dla cukrzyków – co musisz o niej wiedzieć?

14 lipca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Dieta diabetyka ma dominujące znaczenie dla powodzenia terapii cukrzycy, której istotą jest wyrównanie glikemii oraz zapobieganie rozwojowi powikłań, niestety bardzo częstych przy tej przewlekłej chorobie. Odpowiednio zaprojektowana dieta dla cukrzyka ma ponadto zapewnić dobre samopoczucie, sprzyjać utrzymaniu prawidłowej masy ciała, prowadzić do unormowania ciśnienia tętniczego oraz wspierać kontrolę ilości i jakości spożywanych tłuszczów. Jakie zasady żywienia przy cukrzycy są najważniejsze i jak układać jadłospis dla diabetyka?

 

dieta dla cukrzyka

Nie istnieje uniwersalna dieta dla cukrzyka

Ponieważ cukrzycy mogą towarzyszyć różnorodne powikłania i dotyka ona osób o bardzo odmiennych cechach – wszak diabetycy to ludzie w różnym wieku, wykazujący inne potrzeby energetyczne czy po prostu inne preferencje żywieniowe – nie można mówić o istnieniu jednej, idealnej dla wszystkich diety cukrzycowej. Dobra dieta dla diabetyka musi być zindywidualizowana, a więc skomponowana tak, by wspierała leczenie ewentualnych schorzeń współistniejących, np. nadciśnienia czy chorób nerek oraz uwzględniała tryb życia chorego i inne jego specyficzne potrzeby. Aby dieta sprawdziła się u konkretnej osoby, warto układać jadłospis w taki sposób, by dania trafiały w gust chorego. W przeciwnym wypadku dieta, postrzegana jako katorga, szybko może zostać porzucona, a to może być po prostu niebezpieczne. Wiele pomysłów na apetyczne i zdrowe menu dla cukrzyków odnaleźć można na portalu Biblioteka Diabetyka, który obfituje w cenne wskazówki i porady. Na wszystkich zainteresowanych czekają tam nie tylko przepisy na dania dla cukrzyków, ale także specjalistyczne artykuły, dzięki którym można lepiej zorganizować życie z cukrzycą, i poznać nowe rozwiązania takie jak innowacyjne metody monitorowania glikemii.

Dieta cukrzycowa, a zasady racjonalnego odżywiania

Nowoczesne metody monitorowania glikemii i leczenia cukrzycy, spowodowały, że dieta w cukrzycy w praktyce nie musi być tak restrykcyjna, jak opisywano ją dawniej. Aktualnie wiele jej zaleceń powiela zasady racjonalnego odżywiania, które opierają się m.in. na wytycznych ujętych w formie piramidy żywienia. W diecie tej preferowana jest obecność dużych ilości węglowodanów złożonych, które stanowić powinny około 45% energii dostarczanej w posiłkach. Zalecane jest ponadto spożywanie wartościowych tłuszczów oraz białka pochodzenia roślinnego, przy jednoczesnym ograniczeniu białka zwierzęcego. Białka stanowić powinny mniej więcej 15-20% energii, a tłuszcze od 25 do 35%. W diecie chorych na cukrzycę dominować powinny tłuszcze jedno- i wielonienasycone, a więc warto włączać do jadłospisu ryby, owoce morza, oleje roślinne, orzechy, nasiona, a unikać tłustych wędlin, serów, masła, margaryny, produktów typu fast food. Natomiast źródłem białka w diecie cukrzycowej powinny być głównie produkty roślinne np. nasiona roślin strączkowych, ale też chude – nabiał, mięso i wędliny. W przypadku węglowodanów warto sięgać po warzywa, ugotowane al dente lub surowe, kasze, pełnoziarniste mąki i makarony, razowe pieczywo. Kluczową rolę przy doborze źródła węglowodanów podczas komponowania diety dla diabetyków ma ponadto tzw. indeks glikemiczny.

Indeks glikemiczny, czyli jakie produkty powinny znaleźć się w diecie dla diabetyka

Dieta w cukrzycy powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym (IG). Indeks jest wskaźnikiem, który określa tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Ponieważ produkty żywieniowe o wysokim indeksie trawione są szybciej, po ich zjedzeniu następuje gwałtowny wzrost glikemii. Dla diabetyków korzystniejsze jest zatem włączanie do jadłospisu tych składników, które mają niski IG, bo ich spożywanie wiąże się z wolniejszym metabolizmem glukozy oraz stopniowym wzrostem stężenia cukru we krwi. Aby uniknąć nagłego spadku poziomu glukozy, który może prowadzić do hipoglikemii należy często kontrolować poziom cukru oraz planować regularne posiłki np. co 3 godziny.

Materiał promocyjny portalu urodaizdrowie.pl

ADC-24497

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.