Desery na zimno – 6 super przepisów na słodki pucharek

6 marca 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Desery w pucharkach to często miniwersje takich klasyków jak tiramisu czy sernik z owocami. Jednakże może być prościej – wystarczy bita śmietana, owoce czy galaretka i deser gotowy. A do tego wygląda niesamowicie, nawet jeśli jest zupełnie pospolity.

 

deser na zimno

Prosty deser warto przygotować w przezroczystych pucharkach, kieliszkach do wina lub zwyczajnie w szklankach, bowiem przezroczyste szkło najlepiej eksponuje apetyczne walory przysmaku. W pucharkach można podawać pyszne puddingi, panna cottę, crème brulee, owocowe musy i różne wersje popularnego tiramisu oraz gęste i smaczne budynie czy kisiele. Desery w pucharkach to świetny pomysł na spotkania ze znajomymi. Urodziny, rocznica, randka, a może kolejny sukces w pracy to tylko niektóre okazje, podczas których możemy podać pyszne i słodkie desery w pucharkach. Są nie tylko smaczne, ale i eleganckie. Desery w pucharkach z owocami w pastelowych kolorach z bitą śmietaną i owocami sezonowymi zachęcą też każde dziecko, nawet wielkiego niejadka. Można je przygotować na wiele sposobów, a każdy z nich sprawdzi się idealnie zarówno wiosną i latem, jak i podczas chłodnych miesięcy.

 

Pucharek imbirowy

Składniki:
– 1 szklanka (240 ml) pełnego mleka
– 3/4 szklanki (180 ml) ciężkiej śmietany do ubijania
– 1/2 kciuka (15 g) imbiru, obranego i pokrojonego w plastry
– 6 (110 g) dużych żółtek
– 1/4 szklanki (70 g) drobnego cukru i więcej do karmelizacji
– 1/8 łyżeczki soli
Topping:
– 1 szklanka jagód
– 1/2 szklanki jeżyn

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Zagotować wodę w czajniku, ogrzać kokilki. Do małego rondelka wlać mleko, śmietanę i imbir. Gotować na średnim ogniu, aż prawie się zagotuje. Pozostawić na 15 min.. Usunąć imbir łyżką cedzakową i wyrzucić. Gotować miksturę ponownie, aż prawie się zagotuje. Wymieszać żółtka i cukier w średniej wielkości misce. Powoli wlać około 1/2 szklanki podgrzanej śmietany do żółtek i ubijać do całkowitego wymieszania. Dodać resztę śmietanki, cały czas ubijając, aż wszystko się całkowicie wymiesza. Przelać miksturę przez sitko, usunąć pianę. Wlać masę budyniową do kokilek. Włożyć blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika. Następnie wlać gorącą wodę do blachy do pieczenia, aż wypełni się do połowy wysokości kokilek. Piec, aż masa się zetnie, o. 25 do 30 min. Wyjąć kokilki z łaźni wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie zamknąć kokilki folią (lub przykryć słoiki pokrywkami) i przed podaniem przechowuj je w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Roztopić cukier (karmelizacja) i polać deser. Dodać owoce.

 

deser z imbirem

Pucharek mango

Składniki:
– 1 szklanka śmietany do ubijania
– 1,5 szklanki przecieru z mango
– 1/2 szklanki mleka skondensowanego

Przygotowanie:
Ubić śmietanę. Dodać puree z mango. Ubijać razem przez 1 min. i dodać mleko skondensowane. Ubić ponownie. Wlać do szklanek lub kieliszków i wstawić do lodówki na 3 godz. Podawać schłodzone udekorowane świeżymi kawałkami mango.

 

deser z mango

Pucharek chia

Składniki:
– 1/2 szklanki mleka migdałowego lub mleka kokosowego
– 2 łyżki stołowe nasion chia
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– świeże owoce, orzechy i nasiona
– cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Dodać nasiona chia i mleko do miski lub słoika i wymieszać. Pozostawić na 10 min., a następnie ponownie zamieszać. Przykryć miskę lub słoik i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. Przed podaniem wymieszać chia i dodać ulubione owoce, orzechy, nasiona i cynamon.

 

deser z chia

Pucharek z brzoskwiniami

Składniki:
– 3 łyżki niearomatyzowanej żelatyny w proszku
– 1,5 szklanki ciężkiej (do ubijania) śmietany
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 1 szczypta soli koszernej
– 2 filiżanki (500 g) zwykłego gęstego greckiego jogurtu
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 2 puszki brzoskwini
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1 łyżka miodu
– 1/4 szklanki całych lub przekrojonych migdałów
– 1 szczypta soli morskiej

Przygotowanie:
Wymieszać żelatynę w 1/4 szklanki wody i pozostawić na ok. 5 min. Podgrzać 1 szklankę śmietanki z cukrem i solą w małym rondlu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. W misce wymieszać jogurt i pozostałą 1/2 szklanki śmietanki. Ubić mieszankę żelatyny i wanilię. Podzielić na 8 pucharków i wstawić do lodówki do zastygnięcia na co najmniej 1 godz. Rozgrzać piekarnik, rozłożyć płatki owsiane na blasze do pieczenia i piec ok. 10 min. Dodać wymieszany cynamon, miód, migdały i sól. Piec 15-20 min. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać pokrojone brzoskwinie i udekorować pucharki.

 

deser z brzoskwiniami

Pucharek z truskawkami

Składniki:
– ciasto biszkoptowe lub herbatniki
– 1/2 kg truskawek
– 2 łyżki cukru
– 1 szklanka zimnej ciężkiej śmietany
– 1 łyżeczka wanilii
– 1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Umyć i osuszyć truskawki. Następnie usunąć szypułki i posiekać na ćwiartki. Truskawki włożyć do średniej miski i wymieszać z 2 łyżkami cukru. Pozostawić na co najmniej 30 min. Pokroić ciasto w kostkę lub pokruszyć herbatniki. Połączyć śmietankę, 1 łyżkę cukru i wanilię. Ubić. W każdym pucharku ułożyć ciasto, truskawki i śmietanę.

 

Pucharek z truskawkami

Pucharek jeżynowy

Składniki:
Syrop:
– 3 filiżanki świeżych jeżyn plus dodatkowe do dekoracji
– 3 łyżki świeżego soku z cytryny
– ½ szklanki cukru pudru
Krem:
– 1 łyżeczka niesmakowej żelatyny
– 4 łyżeczki zimnej wody
– 1 ¼ szklanki śmietanki kremówki
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z ziaren wanilii
– 1 szklanka zwykłego greckiego jogurtu
– listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:
Połączyć jeżyny, sok z cytryny i cukier w średniej wielkości rondlu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 8-10 min. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Połączyć żelatynę i wodę w małej misce i dobrze wymieszać. Umieścić miskę w kuchence mikrofalowej na 15 sekund. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. W średniej wielkości, czystej misce ubić śmietankę, dodać mieszankę żelatyny, cukier puder i wanilię i ubijać ok. 2-3 min. Wymieszać jogurt z ubitą śmietaną. Ułożyć kompozycje w 6 przezroczystych miseczkach, słoikach lub szklankach.

 

Pucharek jeżynowy

zobacz również:

Dynia na słodko – różne przepisy

Tartaletki na słodko i słono – różne przepisy

Przepis na gofry – na słodko i słono, różne pomysły!

Kataloński krem – pyszny i szybki deser z mleka