Deser z kiwi
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 12 porcji:
- 2 śnieżki
- 400 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe (każdy na 0,5 l mleka)
- 2 budynie czekoladowe (każdy na 0,5 l mleka)
- 2 l mleka
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 4 kiwi
- 1 banan
- na wierzch: starta czekolada gorzka
Budynie: Budynie śmietankowe ugotować na niecałym litrze mleka wg przepisu na opakowaniu. Tak samo przyrządzić czekoladowe budynie. Ostudzić.
Śnieżka: Śnieżkę ubić na 400 ml zimnego mleka.
Kiwi obrać, przekroić na pół, a następnie na plasterki. Banana również obrać i pokroić na plasterki.
Do każdej salaterki nałożyć:
- po 1 łyżce powideł śliwkowych
- 2 łyż. budyniu śmietankowego
- 2 łyż. budyniu czekoladowego
- 2-3 plasterki banana
- 1-2 łyżki śnieżki
- 5- 6 półplastrów kiwi
- przyozdobić resztą śnieżki
- posypać startą czekoladą (ale tylko na jednej stronie śnieżki)
Schłodzić w lodówce.