Deser z ananasa z kremem kokosowym i bakaliami

21 lipca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Letnie spotkania w gronie przyjaciół i rodziny to doskonała okazja do wypróbowania przepisów na oryginalne dania i desery. Niespodzianki kulinarne dosłownie i w przenośni potrafią nadać smak szarej rzeczywistości. Dla tych, którzy tęsknią za odrobiną egzotyki, doskonałym pomysłem może być na przykład ananas w nowej, nietypowej odsłonie, zapiekany z kremem kokosowym i przyozdobiony listkiem mięty.

Brzmi wykwitnie i tak samo smakuje, a co najważniejsze, przepis na ten deser jest bardzo prosty. Wszystkie potrzebne składniki to: 2 świeże ananasy, 300 ml kremu kokosowego, 100 g brązowego cukru, 150 g wiórków kokosowych, 150 g rodzynek oraz kilka liści mięty do dekoracji.

ananasy 322 - Kopia

Do przygotowania tego przepisu, przyda się również dobrej jakości naczynie żaroodporne np. TERMISIL Grill&Drop o pojemności 2.9 l. które dzięki specjalnemu systemowi ochroni potrawę przed przywieraniem i zapewni jej odpowiednie nawilżenie. Szkło borokrzemowe, z którego naczynie wykonano wykazuje się dużo większą odporność mechaniczną i termiczną niż tradycyjne szkło sodowe. Produkty ze szkła żaroodpornego zachowują swe właściwości w niezwykle dużym zakresie temperatur – od -50 aż do 500 stopni Celsjusza. Wyróżnia je także wysoka odporność na zarysowania oraz idealnie gładka powierzchnia, łatwa do utrzymania w czystości. Przygotowanie zapiekanego ananasa w naczyniu grill&drop pozwoli na zachowanie wyjątkowego smaku i aromatu przygotowanej potrawy. Jej wykonanie nie zajmie Ci więcej niż piętnaście minut.

Zacznij od początku! Z ananasa odetnij górną część i dolną podstawę. Ustaw go pionowo i piłując nożem od góry do dołu odetnij skórę. Wydrąż stwardniały środek ananasa. Tak przygotowane owoce pokrój w cienkie plastry i ułóż warstwami w naczyniu, posypując każdą z nich brązowym cukrem. Następnie polej kremem kokosowym, posyp wiórkami i rodzynkami. Piecz w temperaturze 160ºC przez 35 min. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij pokrywę naczynia. Podawaj ze świeżą miętą.

Ten deser nadaje się na każdą okazję i z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Jego słodki kokosowy aromat kojarzy się ze złocistymi plażami skąpanymi w słońcu. Będzie więc idealną przekąską na letnie popołudnia, a zimą przypomni nam o wakacyjnych podróżach, pozwalając cieszyć się smakiem prawdziwej egzotyki w domowym zaciszu.

www.termisil.com



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...