Deser waniliowy

18 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

– 4 pomarańcze

– 10 dag gorzkiej czekolady

– 4 łyżki likieru pomarańczowego

– 10 dag podłużnych biszkoptów

– 2 torebki budyniu waniliowego

– 500 ml mleka

 

Budyń wymieszać z kilkoma łyżkami mleka, resztę zagotować. Do wrzątku dodać budyń, gotować według przepisu, odstawić do wystygnięcia. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, zdjąć z nich skórki, czekoladę posiekać (lub zetrzec na tarce), likier pomarańczowy wlać do płaskiej miseczki. Każdy biszkopt pokroic na 3 części i na kótko włożyć do likieru. W pucharkach układać warstwami: biszkopty, pomarańcze, czekoladę i budyń. Gotowy deser można udekorować listkami mięty.