Deser lodowy II
Artykuł zewnętrzny
lody własnej roboty lub kupne
winogrona
madnarynka
posypka
Nałożyć lody do pucharków, udekorować owocami i posypać kolorową posypką.
Przepis na swojskie lody śmietankowe:
pół litra mleka
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietanki kremówki
polewa czekoladowa
Zagotować mleko. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, jak się już ubiją to małym strumieniem wlewać do nich ciepłe mleko (nadal na parze). Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i nadal ucierać, aż do ostygnięcia. Śmietankę ubić i dodać do ubitych żółtek. Przełożyć do maszynki do
lodów lub innego naczynia, włożyć do zamrażalki (pamiętać o mieszaniu co
kilkanaście minut, aby lody były puszyste)