Delikatne żeberka z warzywami z parowaru
Artykuł zewnętrzny
Zdrowo i smacznie ,polecam:)
- 80 dkg chudych żeberek wieprzowych
- sól
- pieprz
- przyprawa do żeberek
- 1 por
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 2 szklanki zielonego mrożonego groszku
Żeberka pokroić na porcje. Natrzeć przyprawą do żeberek. Nalać wodę do parowaru, ułożyć żeberka i nakryć drugą nadstawką. Ułożyć ulubione warzywa: marchewkę, mrożony groszek, cebulę, por. Zamknąć parowar. Ustawić czas na 40 min. Po 20 min zdjąć nadstawkę z warzywami. Nakryć żeberka i dalej parować następne 20 min. Na 5 min przed wyłączeniem żeberek wstawić warzywa znów. Gdy żeberka są gotowe wyłożyć na półmisek, posypać lekko solą i pieprzem. Obok ułożyć warzywa.
Można zacząć parować warzywa ,na 20 min przed wyłączeniem żeberek.
Smacznego.