Delikatne leniwe z ricottą. Ten składnik sprawia, że rozpływają się w ustach
Smaki dzieciństwa, które wspominamy po latach, najczęściej wiążą się z zupą pomidorową, naleśnikami lub kluskami leniwymi. To ostatnie danie jest zakorzeniane w naszej kulinarnej tradycji od wieków, a przepis na nie był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jednym z podstawowych składników, odpowiadających za ich miękkość i pyszny smak, jest twaróg. Okazuje się jednak, że można zmieniać ten przepis rezygnując nawet z tak kluczowego dodatku.
Szybkie i łatwe danie, które smakuje wszystkim
Zabiegane panie domu lubią przygotowywać potrawy, które nie wymagają poświęcenia zbyt dużej ilości czasu. Kluski leniwe znakomicie pasują do tych preferencji. Wystarczy parę chwil i kilka składników, by wyczarować kilka porcji pożywnego i smacznego dania. Jeśli akurat w lodówce nie ma twarogu, a bliscy mają na nie ochotę, to warto zastanowić się, czym go zastąpić, by uzyskać równie pyszny efekt. Oznacza to odstąpienie od znanego wszystkim przepisu, jednak eksperymentowanie w kuchni to także poszukiwanie nowych możliwości, które pozwalają pokonać pojawiające się ograniczenia. Dziś proponujemy wyjątkową recepturę do ich wykonania, która zachwyci całą rodzinę.
Ten ser sprawdzi się doskonale
Kluski leniwe są daniem typowo polskim, jednak nasze zamiłowanie do zagranicznych kuchni pozwala na urozmaicanie także takich klasycznych potraw. Zalety twarogu doskonale zastąpi w nim ricotta – ceniony włoski ser, który wyróżnia się delikatnością i kremową strukturą. Sprawi on, że nasze danie zyska na lekkości i subtelności, a nasza figura zyska na jego niewielkiej kaloryczności. W tej wersji warto podać je na słodko, aby urozmaicić rodzinne menu.
Składniki na kluski leniwe podane na słodko:
350 g ricotty
200 g mąki pszennej
2 jajka
sól do smaku
szczypta cynamonu lub imbiru
Przygotowanie:
Krok 1: Oddziel żółtka od białek i wsyp mąkę do miski. Odcedź ricottę z zalewy i dodaj do mąki oraz żółtek, łącząc składniki w jednolitą masę.
Krok 2: Ubij białka na sztywną pianę dodając sól i cynamon lub imbir. Dodaj je do utworzonej wcześniej masy, mieszjąc całość ponownie i wyrabiając ciasto.
Krok 3: Podziel ciasto na kilka części. Na stolnicy formuj z nich cienkie wałki i pokrój je na 1-centymetrowe kawałki pod skosem.
Krok 4: Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj do nich kolejne porcje klusek i gotuj każdą z nich ok 3 minut. Gdy wypłyną, będą gotowe do podania.
Kluski leniwe według naszego przepisu można podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami – np. bitą śmietaną, powidłami, lub śmietaną i cukrem. W każdej wersji będą rozpływać się w ustach i zachwycać swoją delikatnością.