Delikatne leniwe z ricottą. Ten składnik sprawia, że rozpływają się w ustach

22 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Smaki dzieciństwa, które wspominamy po latach, najczęściej wiążą się z zupą pomidorową, naleśnikami lub kluskami leniwymi. To ostatnie danie jest zakorzeniane w naszej kulinarnej tradycji od wieków, a przepis na nie był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jednym z podstawowych składników, odpowiadających za ich miękkość i pyszny smak, jest twaróg. Okazuje się jednak, że można zmieniać ten przepis rezygnując nawet z tak kluczowego dodatku.

Szybkie i łatwe danie, które smakuje wszystkim

Zabiegane panie domu lubią przygotowywać potrawy, które nie wymagają poświęcenia zbyt dużej ilości czasu. Kluski leniwe znakomicie pasują do tych preferencji. Wystarczy parę chwil i kilka składników, by wyczarować kilka porcji pożywnego i smacznego dania. Jeśli akurat w lodówce nie ma twarogu, a bliscy mają na nie ochotę, to warto zastanowić się, czym go zastąpić, by uzyskać równie pyszny efekt. Oznacza to odstąpienie od znanego wszystkim przepisu, jednak eksperymentowanie w kuchni to także poszukiwanie nowych możliwości, które pozwalają pokonać pojawiające się ograniczenia. Dziś proponujemy wyjątkową recepturę do ich wykonania, która zachwyci całą rodzinę.

leniwe z ricottą

Ten ser sprawdzi się doskonale

Kluski leniwe są daniem typowo polskim, jednak nasze zamiłowanie do zagranicznych kuchni pozwala na urozmaicanie także takich klasycznych potraw. Zalety twarogu doskonale zastąpi w nim ricotta – ceniony włoski ser, który wyróżnia się delikatnością i kremową strukturą. Sprawi on, że nasze danie zyska na lekkości i subtelności, a nasza figura zyska na jego niewielkiej kaloryczności. W tej wersji warto podać je na słodko, aby urozmaicić rodzinne menu.

Składniki na kluski leniwe podane na słodko:

350 g ricotty
200 g mąki pszennej
2 jajka
sól do smaku
szczypta cynamonu lub imbiru

Przygotowanie:

Krok 1: Oddziel żółtka od białek i wsyp mąkę do miski. Odcedź ricottę z zalewy i dodaj do mąki oraz żółtek, łącząc składniki w jednolitą masę.

Krok 2: Ubij białka na sztywną pianę dodając sól i cynamon lub imbir. Dodaj je do utworzonej wcześniej masy, mieszjąc całość ponownie i wyrabiając ciasto.

Krok 3: Podziel ciasto na kilka części. Na stolnicy formuj z nich cienkie wałki i pokrój je na 1-centymetrowe kawałki pod skosem.

Krok 4: Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj do nich kolejne porcje klusek i gotuj każdą z nich ok 3 minut. Gdy wypłyną, będą gotowe do podania.

Kluski leniwe według naszego przepisu można podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami – np. bitą śmietaną, powidłami, lub śmietaną i cukrem. W każdej wersji będą rozpływać się w ustach i zachwycać swoją delikatnością.