Delikatna zapiekanka z jagodami z serem na deser
Forma 24×18 cm (okrągła 20-24 cm)
Składniki:
– 700 g twarogu (w postaci pasty, jeśli nie masz miksera)
– 100-150 g cukru, szczypta soli, wanilia
– 3 średnie jajka
– 30 g masła
– 50 g kaszy manny (lub mąki)
– 300 g owoców lub jagód (opcjonalnie)
– 400 g śmietany
– 2 średnie jajka
– 70 g cukru, wanilia
Sposób przygotowania:
Do twarogu dodajemy cukier (ja zastępuję go miodem), szczyptę soli i wanilię. Roztopione masło, mąkę lub kaszę manną oraz trzy jajka. Wszystko mieszamy. Masa powinna być delikatna, ale nie zbyt płynna; jeśli jest zbyt rzadka, dodaj trochę więcej mąki lub kaszy manny.
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do przygotowanej formy wykładamy masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180°C. Można przygotować zapiekankę bez dodatków, ale polecam dodać owoce lub jagody – świeże albo mrożone (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Układamy je na wierzchu zapiekanki i wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Zapiekanka powinna dobrze się upiec i unieść. Zazwyczaj sprawdzam gotowość przez potrząsanie formą. Jeśli zapiekanka nie „tańczy” zbyt mocno, jest gotowa.
Podczas gdy zapiekanka piecze się w piekarniku, przygotowujemy krem śmietanowy. Bierzemy 400 g dowolnej śmietany, dodajemy do niej 70 g cukru i wanilię (można użyć zamiennika cukru lub miodu) oraz dwa jajka. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kiedy zapiekanka będzie gotowa i wyjęta z piekarnika, nie wyłączamy pieca. Polewamy zapiekankę naszym kremem śmietanowym i opcjonalnie dodajemy jeszcze trochę owoców lub jagód na wierzch. Zapiekankę wkładamy z powrotem do piekarnika na 180°C na kolejne 20 minut. Gotowość ponownie sprawdzamy przez potrząsanie formą.
Jeśli krem stężał, zapiekanka jest gotowa i można ją wystudzić.
Smacznego!)