Delikatna zapiekanka z jagodami z serem na deser

30 września 2024,
dodał: Palina Fedarenchyk

Takie danie jest pełne białka, wapnia i witamin z grupy B, co wspiera zdrowie kości i mięśni. Dodatek owoców dostarcza błonnika, witamin i antyoksydantów, a śmietana wzbogaca potrawę w zdrowe tłuszcze. Jest to lekkie i pożywne danie, które dobrze sprawdza się na śniadanie lub deser, dostarczając energii i wartości odżywczych.

Forma 24×18 cm (okrągła 20-24 cm)

Składniki:

– 700 g twarogu (w postaci pasty, jeśli nie masz miksera)
– 100-150 g cukru, szczypta soli, wanilia
– 3 średnie jajka
– 30 g masła
– 50 g kaszy manny (lub mąki)

Delikatna zapiekanka  z jagodami

– 300 g owoców lub jagód (opcjonalnie)

– 400 g śmietany
– 2 średnie jajka
– 70 g cukru, wanilia

Sposób przygotowania:
Do twarogu dodajemy cukier (ja zastępuję go miodem), szczyptę soli i wanilię. Roztopione masło, mąkę lub kaszę manną oraz trzy jajka. Wszystko mieszamy. Masa powinna być delikatna, ale nie zbyt płynna; jeśli jest zbyt rzadka, dodaj trochę więcej mąki lub kaszy manny.

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do przygotowanej formy wykładamy masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180°C. Można przygotować zapiekankę bez dodatków, ale polecam dodać owoce lub jagody – świeże albo mrożone (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Układamy je na wierzchu zapiekanki i wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Zapiekanka powinna dobrze się upiec i unieść. Zazwyczaj sprawdzam gotowość przez potrząsanie formą. Jeśli zapiekanka nie „tańczy” zbyt mocno, jest gotowa.

Podczas gdy zapiekanka piecze się w piekarniku, przygotowujemy krem śmietanowy. Bierzemy 400 g dowolnej śmietany, dodajemy do niej 70 g cukru i wanilię (można użyć zamiennika cukru lub miodu) oraz dwa jajka. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Kiedy zapiekanka będzie gotowa i wyjęta z piekarnika, nie wyłączamy pieca. Polewamy zapiekankę naszym kremem śmietanowym i opcjonalnie dodajemy jeszcze trochę owoców lub jagód na wierzch. Zapiekankę wkładamy z powrotem do piekarnika na 180°C na kolejne 20 minut. Gotowość ponownie sprawdzamy przez potrząsanie formą.

Jeśli krem stężał, zapiekanka jest gotowa i można ją wystudzić.

Smacznego!)



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.