Delikatna ryba po grecku
Domownicy bardzo lubią Rybę po grecku. Jednak ze względu na duszenie warzyw na oleju nie wszyscy mogą ją jadać .Robimy więc czasem taką rybkę .
Czas : ½ godziny + 12 godzin na odstanie
Składniki :
- 1/2 kg filetów rybnych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/8 selera
- 1 średni przecier pomidorowy
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pieprz mielony
- sól
- cukier
- mąka
- 5 łyżek oleju
- 2 szklanki wody
Filety ryby przekroić na kawałki ( ok. 5 cm). Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie ( 4 łyżki ). Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Na łyżce oleju zeszklić cebulę . Utarte warzywa zalać w garnku woda i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy . Przełożyć do garnka cebulę .Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania .Dusić 10 minut . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.
Tak zrobiona ryba jest zdecydowanie lżejsza .Można też robić wersję zupełnie bez smażenia . Rybę ugotować w 2 szklankach wody .Odcedzić .Tą wodę użyć do duszenia warzyw. A cebulę zeszklić na suchej patelni. Jest to wtedy danie dietetyczne i spokojnie można je podawać osobom na diecie (nawet cebulkę można wyeliminować jak dieta jest bardzo ostra) .
A pelikan pilnuje ryby żeby porcja moja doczekała zanim zrobię herbatę – bo są na nią zakusy.