Danie udekorowane serwetką

14 stycznia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

acorn-napkin-ring

Jeśli lubisz celebrować każdy posiłek, i nie jest dla Ciebie obojętne jaka zastawa jest na stole to warto również pomyśleć o eleganckich serwetkach. Poniższe rady serwetkowego savoir vivre dotyczą również weselnego przyjęcia oraz wizyty w restauracji:

– kiedy nakrywamy do stołu, serwetke kładziemy na talerzu (np. zwiniętą w rulon) lub po lewej stronie talerza – obok sztućców

– kiedy siadamy do stołu, rozwijamy serwetkę i rozkładamy na kolanach

– najbardziej eleganckie są serwety wykonane z materiału, jednak mozna również zakupić wyższej jakości serwety do złudzenia przypominające materiał – jednorazowe

– podczas posiłku serwetka służy nam do delikatnego i dyskretnego wycierania kącików ust i palców

– gdy wstajemy po posiłku od stołu, ostrożnie składamy serwetkę, aby okruszki nie spadły na podłogę, i odkładamy na stół – po lewej stronie zastawy

Stołowe zakazy:

– nigdy nie umieszczamy serwetki pod brodą – to nieeleganckie i nieestetyczne

– nie wieszamy serwety na oparciu krzesła

– po posiłku nie odkładamy serwety na siedzenie

– nie uzywamy serwety jako alternatywę  dla jednorazowej chusteczki – np. do wycierania rozlanego wina



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz