Dania z różnych stron świata – 5 pomysłów na obiad

29 września 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Ukraińskie kotleciki, makaron po tajsku, a może niemieckie sznycle? Wbrew pozorom, wcale nie musisz wyjeżdżać za granicę, aby spróbować czegoś nowego. Te posiłki z łatwością  przygotujesz sama! W poniższym artykule przedstawiamy pomysły na pięć niezwykle oryginalnych dań z różnych stron świata. Smacznego!

Makaron z indykiem po chińsku

Makaron z indykiem po chińsku

Składniki:

  • 25 dag makaronu ryżowego
  • 35 dag piersi indyka
  • 200 ml sosu słodko-kwaśnego
  • słoiczek pędów bambusa
  • 5 papryczek pepperoni ze słoika
  • 3 grillowane papryki ze słoika
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawa chińska
  • sól, pieprz

Mięso kroimy w paseczki, solimy, mieszamy z przyprawą chińską i oliwą, wrzucamy do woka. Dodajemy odrobinę oliwy, mięso, pokrojoną w piórka cebulę, zmiażdżony czosnek, pędy bambusa, pokrojone w paski grillowane papryki, pokrojone w kostkę pepperoni, makaron i przyprawy. Dusimy pięć minut, dolewamy odrobinę wody, aby makaron zmiękł. Następnie dodajemy sos słodko-kwaśny i wszystko dokładnie mieszamy.

Makaron po tajsku

Makaron po tajsku

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • 25 dag grubego makaronu ryżowego
  • pęczek szczypioru
  • 8 dag krewetek koktajlowych
  • 20 dag mrożonej mieszanki chińskiej
  • 4 g groszku cukrowego
  • 2 łyżki kiełków słonecznika
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych solonych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu ostrego sojowego
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju ryżowego

Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 8 minut, aż zmięknie. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka, aż się przyrumieni. Usmażone mięso przekładamy na talerz, na tym samym oleju smażymy krewetki około 3 minuty. Następnie przekładamy je na osobny talerz. Na patelni smażymy mieszankę oraz groszek, aż będą chrupiące. Dodajemy mięso, krewetki, makaron oraz wbijamy jajko. Energicznie mieszamy. Dodajemy kiełki, cukier, sosy. Posypujemy drobno posiekanymi orzechami i szczypiorem.

Kotlety ukraińskie

Kotlety ukraińskie

Składniki:

  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 8 dag mąki
  • 8 dag bułki tartej
  • ogórek kiszony
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • pieprz

Mięso mieszamy z drobno posiekanym ogórkiem, bułką tartą, musztardą i natką pietruszki. Formujemy niewielkie płaskie kotlety, obtaczamy je w mące i smażymy na gorącym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Najpierw na dużym, a potem na średnim ogniu. Przed podaniem posypujemy odrobiną soli i pieprzu.

Sznycle po niemiecku

Sznycle po niemiecku

Składniki:

  • 25 dag wędzonego łososia
  • 10 małych sznycli cielęcych
  • 10 filecików anchois
  • 5 jajek
  • 6 liści sałaty
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • słoiczek marynowanych całych buraczków
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka kaparów
  • pieprz grubo mielony
  • sól, pieprz

Sałatę płuczemy i suszymy. Natkę pietruszki siekamy. Sznycle lekko rozbijamy tłuczkiem, smażymy na patelni z dodatkiem jednej łyżki oleju, po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, posypujemy solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i smażymy jajka sadzone. Na talerzach podajemy sznycle, jajka, plasterki łososia, anchois, kapary i pokrojone w plasterki buraczki. Dekorujemy sałatą, oprószamy grubo mielonym pieprzem. Podajemy z tostami.

Wołowina po kubańsku

Wołowina po kubańsku

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • puszka pomidorów w zalewie
  • cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki oliwek faszerowanych papryką
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • łyżeczka chilli
  • 3 liście laurowe
  • pieprz kajeński
  • sól, pieprz

Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy cebulę, czosnek i liście laurowe. Dusimy 4 minuty. Cebula powinna się zeszklić, następnie dodajemy mięso i smażymy 7 minut. Pilnujemy aby nie powstały grudki. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy 7 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, wyjmujemy liście laurowe. Podajemy na ciepło z pieczywem.

zobacz również:

Co zrobić z dyni na obiad – 19 super przepisów!

Wieprzowina na obiad – 5 super przepisów!

Szybki obiad z kurczakiem – 5 super pomysłowych dań!

Sałatki z papryką do obiadu i na kolację