Piwo kojarzy nam się raczej z wyjściem do pubu, grillem lub po prostu spokojnym wieczorem. Jednak co powiecie na zbiór przepisów z wykorzystaniem piwa? Zobaczcie co dla Was przygotowaliśmy.
Naleśniki z piwem
Co kupić?
- 1 szklanka
- 1.5 szklanki
- 2 sztuki
- 30 mililitrów
- 1 szczypta
Przygotowanie:
Wymieszajcie ze sobą mąkę, piwo, jajka, olej oraz kminek. Powinna powstać gładka konsystencja. Następnie rozgrzejcie patelnie, dodajcie tłuszcz i smażcie naleśniki na złoty kolor. Jedzcie ze słonym nadzieniem np. mięsnym.
Zupa piwna
Co kupić?
- 1 l piwa
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 żółtka
- grzanki z chleba
- szczyptę cynamonu
- łyżka cukru
Przygotowanie:
Żółtka ubijcie wraz ze śmietanką. Piwo zagotujcie i dodajcie do żółtek, cały czas mieszajcie. Doprawcie cynamonem oraz cukrem i podawajcie z grzankami.
Ciasteczka piwne
Co kupić?
- pół szklanki piwa
- kostka masła miękkiego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- dżem lub marmolada do przełożenia
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wymieszajcie masło, mąkę z proszkiem, piwo oraz cukier i ugniećcie ciasto. Włóżcie je do lodówki na godzinę. Następnie wałkujcie ciasto porcjami, wytnijcie okrągłe kształty i przekładajcie je dżemem. Pieczcie ciasteczka przez 15 minut w 180 stopniach.
Piwny kurczak
Co kupić?
- 4 ćwiartki lub duże nogi kurczaka
- szklanka piwa typu porter lub jasny lager
- 1 łyżeczka miodu
- olej roślinny
- słodka papryka
- szczypta chili lub ostrej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyjcie, osuszcie i natrzyjcie olejem. Przyprawcie solą, papryką oraz pieprzem. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie 90 minut w 180 stopniach. Po tym czasie podlejcie piwem wymieszanym z miodem oraz chili. Co jakiś czas nabierajcie łyżką piwny sos i polewajcie kurczaka, aby skórka była bardziej chrupiąca. Podawajcie z ulubionymi dodatkami np. frytkami.
Golonka w piwie
@ewa.masterchef Golonką w piwie, która uszczęśliwi niejednego Pana i nie tylko skladniki : duża golonka, 1 piwa seler naciowy, 3 goździki ziele angielskie, pieprz jałowiec, rozmaryn, cebula, czosnek, sól 1 l wywaru lub wody #mięso #golonka #wieprzowina #marynata #kuchniapolska #polskakuchnia #kuchniawłoska #polishfood #obiad #obiadydomowe #przepis #przepisykulinarne #święta #jedzenie #tradycja