Dania z musztardą – różne propozycje
Musztarda to klejnot kulinarny, który dodaje wykwintnego smaku wielu daniom. Najprawdopodobniej znana już w starożytności posiada delikatną konsystencję , subtelny aromat i lekko ostry smak, który sprawia, że doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami.
Najwięksi koneserzy musztardy nie odmówią sobie smaku gorczycy, która oprócz walorów kulinarnych oczyści nam jelita i dostarczy witaminę E.
Poznaj kilka potraw z musztardą w roli głównej.
Kurczak w Musztardzie i Miodzie
Kurczak w musztardzie i miodzie to pyszna kombinacja smaków, która zaskoczy Twoje kubki smakowe. W tym przepisie musztarda dodaje pikantności, podczas gdy miód nadaje potrawie delikatnej słodyczy. To szybkie danie, które można przygotować na obiad w ciągu tygodnia, a jednocześnie dostarcza wyjątkowych doznań smakowych. Wystarczy wymieszać te dwa składniki i porządnie nasmarować mieszanką mięso. Odstawić do lodówki na dwie godziny i upiec w piekarniku.
Klasyczne Hot Dogi z Musztardą
Hot dogi z musztardą to klasyczne danie, które od dziesięcioleci cieszy się popularnością na całym świecie. Do tej potrawy użyj koniecznie ostrzejszej odmiany musztardy, która będzie doskonale kontrastowała z delikatnością kiełbasy, tworząc niezapomniany smakowy duet. Dodaj kiszone ogórki, cebulę i chrupiące bułki, a otrzymasz danie, które zawsze kojarzy się z letnimi piknikami i stadionowym klimatem.
Musztardowe Dipy na przekąski
Musztarda świetnie sprawdza się jako główny składnik do przygotowania rozgrzewających dipów na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Połącz musztardę o różnych smakach (pikantnej, miodowej, francuskiej) z majonezem czy jogurtem naturalnym, aby uzyskać dipy o różnorodnych smakach. Podawaj je z warzywami, nachosami lub pieczywem, aby zapewnić smaczne i łatwe do podania przekąski.
Sos musztardowy
Ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem. Lekko ostry, kwaśny ale kremowy i konkretny. Wystarczy, że do podstawowego sosu dodasz łyżkę musztardy i już ! Żeberka duszone w tym sosie czy zwyczajne gotowane jajka to doskonały pomysł na obiad
Zupa musztardowa
Prosta, rozgrzewająca i idealna na jesienną kolację. Wystarczy podsmażyć boczek i cebulkę . Zalać bulionem, dodać kilka łyżeczek musztardy stołowej, sarepskiej i gruboziarnistej. Wymieszać. Podawać z chrupiącą bagietką. Szybko i smacznie.
Dodaj odrobinę musztardy do sosu winegret czy pasty kanapkowej, aby podkreślić smaki i nadać potrawom wyjątkowego charakteru.
Łyżeczka tej przyprawy wytwarzanej z nasion gorczycy dodana do sałatki jarzynowej albo masy na kotlety mielone sprawi, że powstanie z tego coś, czego wcześniej nie próbowałaś. Warto próbować i smakować, żeby nie była musztarda po obiedzie!