Dania z kukurydzą – przepisy na obiad i kolację

22 listopada 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Gotowane ziarna kukurydzy (świeże, mrożone lub z puszki) to pyszny dodatek do zup, dań mięsnych, sałatek i farszów (np. do pieczonych pierogów empanadas, naleśników czy tortilli).

 

tortilla z kukurydzą

Koneserzy radzą, żeby przed ugotowaniem włożyć kolbę kukurydzy na godzinę do lodowatej wody. Potem gotować 10-15 min., ale nie dłużej, bo stwardnieje, w wodzie z dodatkiem cukru, bez soli, albo w wodzie zmieszanej pół na pół z mlekiem. Z jednej kolby otrzymuje się ok. 3/4 szklanki ziaren. Popularnym i prostym sposobem na przyrządzenie kukurydzy jest jej ugotowanie. Oprócz tego można przyrządzić kukurydzę na parze, w piekarniku oraz grillowaną. Ziarna kukurydzy sprawdzą się jako dodatek do risotta, sałatek, makaronów, zup, mogą także stanowić główny składnik zupy krem. Z ziaren kukurydzy przygotowuje się popularną przekąskę, jaką jest popcorn, z kukurydzy produkowana jest również mąka kukurydziana. Kukurydza nie zawiera glutenu, dlatego zajmuje bardzo istotną pozycję w diecie osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą go spożywać.

 

Rigatoni

Składniki:
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 4 kolby kukurydzy, wyłuskane ziarna (ok. 3 filiżanki)
– 1 łyżeczka soli koszernej plus więcej do smaku
– 1 jalapeño, mielone
– 3 ząbki czosnku, mielone
– 1 1/4 łyżeczki chili w proszku + więcej do smaku
– rigatoni (lub inny krótki makaron)
– 5 łyżek majonezu
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku plus więcej do posypania
1/4 szklanki grubo posiekanej kolendry plus więcej do przybrania
1/4 szklanki startej lub pokruszonej cotiji (ser), plus więcej do przybrania

Przygotowanie:
Wlać olej rzepakowy na żeliwną patelnię i ustawić na dużym ogniu. Gdy będzie gorący dodać kukurydzę. Doprawić solą, wymieszać, a następnie ułożyć kukurydzę w równą warstwę. Smażyć przez około 12 min., podrzucając raz lub dwa razy. W międzyczasie postawić duży garnek z wodą i solą na dużym ogniu. Ugotować makaron. Pod kukurydzą wyłączyć ogień i dodać papryczkę jalapeño, czosnek i chili w proszku. W misce wymieszać kukurydzę, majonez, sok z limonki, szczypiorek, kolendrę i cotjia. Przenieść makaron do miski z kukurydzą. Doprawić solą i chili do smaku. Dodać więcej szczypiorku, kolendry i cotiji.

 

rigatoni

Kukurydza z kozim serem

Składniki:
– 2 duże kłosy świeżej żółtej kukurydzy
– 1 kula koziego sera, przekrojona na pół w poprzek, w temperaturze pokojowej
– 2 szalotki, tylko białe i jasnozielone części, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 czerwona papryczka jalapeño, drobno posiekana
– 4 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 łyżka świeżego soku z limonki
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1 szczypta czarnego pieprzu
– 3 łyżki świeżej bazylii
– 3 łyżki grubo posiekanej świeżej kolendry
– 2 łyżki miodu
– crostini z grilla, do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać grilla gazowego do bardzo wysokiej temperatury. Ostrożnie usunąć łuskę kukurydzy, uważając, aby jej nie rozerwać. Usunąć i wyrzuć nitki z kukurydzy i odłożyć kukurydzę na bok. W łusce kukurydzy położyć kozi ser i zawinąć jak w kolbę. Związać sznurkiem kuchennym zabezpieczając ser. W średniej misce wymieszać szalotki, chile, oliwę z oliwek, sok z limonki, sól i czarny pieprz, odłożyć na bok. Paczki z kozim serem i kolby kukurydzy ułożyć na posmarowanych olejem rusztach na grillu. Grillować pod przykryciem, obracając ok. 4 min. Kontynuować grillowanie kukurydzy pod przykryciem, obracając, przez 10 do 12 min. Ułożyć grillowaną kukurydzę na desce do krojenia. Używając czystego ręcznika kuchennego lub szczypiec, aby ustawić kukurydzę pionowo, odciąć ziarna z kolb. Dodać ziarna kukurydzy, bazylię i kolendrę do mieszanki szalotki i wymieszać. Na półmisku położyć paczki serów. Zrobić wzdłużnie nacięcie w górnej warstwie zwęglonych łusek, aby odsłonić kozi ser. Skropić ser miodem, a na wierzchu posypać mieszankę kukurydzianą. Podawać na gorąco z grillowanym crostini.

 

Kukurydza z kozim serem

Pudding z kukurydzy

Składniki:
– 1 łyżka niesolonego masła plus więcej do nasmarowania patelni
– 1 duża biała lub żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę
– 1 1/2 łyżeczki soli koszernej plus więcej do cebuli
– 2 ząbki czosnku, rozgniecione, obrane i zmielone
– 1 łyżeczka mielonej musztardy
– 1 szklanka gęstej śmietany
– 1/2 szklanki maślanki
– 3 duże jajka
– 1 łyżeczka ostrego sosu
– 3 szklanki świeżych ziaren kukurydzy (z około 4 kolb)
– 3/4 szklanki startego, ostrego cheddaru
– 6 łyżek mąki kukurydzianej
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Ustawić średnią patelnię na średnim ogniu i dodać masło. Gdy się rozpuści, dodać cebulę i szczyptę soli. Smażyć przez 10-15 min., od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Wyłączyć. Dodać czosnek i musztardę i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować masłem naczynie do pieczenia. W misce wymieszać śmietanę, maślankę, jajka, 1 1/2 łyżeczki soli i ostry sos. Ubić widelcem. Wymieszać ziarna kukurydzy, ser cheddar, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia w innej, większej misce. Dodać schłodzoną mieszankę cebuli i wymieszać. Dodać płynną mieszaninę i wszystko wymieszać. Wlać do przygotowanego naczynia do pieczenia. Piec przez około 45 min.

 

Pudding z kukurydzy

Kukurydza po włosku

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 puszki kukurydzy pełnoziarnistej, dobrze odsączonej
– 1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki
– ⅓ szklanki posiekanej świeżej bazylii
– ¼ szklanki rozdrobnionego parmezanu

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać płatki kukurydzy i czerwonej papryki. Smażyć 4 do 5 min., mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia. Dodać bazylię i posypać serem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Kukurydza po włosku

Frittata z kukurydzą

Składniki:
– 8 dużych jaj
– 1/4 szklanki (60 ml) pełnego mleka lub pół i pół
– 140 g pokrojonego w kostkę sera Gruyère, podzielonego
– koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 1 łyżeczka (5 ml) oliwy z oliwek
– 4 plastry grubo pokrojonego boczku (140 g), pokrojonego w kostkę
– 1 1/2 szklanki (225 g) świeżych ziaren kukurydzy, wyciętych z około 3 kolb
– 5 szalotek, grubo posiekanych
– 1 papryczka jalapeño, posiekana i pokrojona w kostkę

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do wysokiej temperatury. W dużej misce wymieszać jajka i mleko lub pół na pół, aż do całkowitego połączenia. Wymieszać połowę sera i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na bok. Rozgrzać olej w nadającej się do pieczenia w piekarniku patelni, dodać bekon i smażyć, aż będzie jasnobrązowy, ale nie chrupiący, ok. 4 min. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelni pozostawić jedynie 1 łyżkę tłuszczu z bekonu. Dodać kukurydzę, szalotkę i papryczkę jalapeño i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka, około 4 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać jajka na patelnię i smażyć mieszając, około 4 min.Posypać pozostałym serem, boczkiem i kilkoma plasterkami jalapeño do dekoracji, jeśli używasz. Umieścić w piekarniku i piec przez kilka minut, aż wierzch się zetnie i stanie się jasnozłotobrązowy.

 

Frittata z kukurydzą

zobacz również:

Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy

Sałatki z cukinii surowej – różne przepisy

Proste sałatki jajeczne – różne przepisy

Gotowane pulpety w sosie – przeróżne przepisy i inspiracje!

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...