Dania z kukurydzą – przepisy na obiad i kolację

22 listopada 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Gotowane ziarna kukurydzy (świeże, mrożone lub z puszki) to pyszny dodatek do zup, dań mięsnych, sałatek i farszów (np. do pieczonych pierogów empanadas, naleśników czy tortilli).

 

tortilla z kukurydzą

Koneserzy radzą, żeby przed ugotowaniem włożyć kolbę kukurydzy na godzinę do lodowatej wody. Potem gotować 10-15 min., ale nie dłużej, bo stwardnieje, w wodzie z dodatkiem cukru, bez soli, albo w wodzie zmieszanej pół na pół z mlekiem. Z jednej kolby otrzymuje się ok. 3/4 szklanki ziaren. Popularnym i prostym sposobem na przyrządzenie kukurydzy jest jej ugotowanie. Oprócz tego można przyrządzić kukurydzę na parze, w piekarniku oraz grillowaną. Ziarna kukurydzy sprawdzą się jako dodatek do risotta, sałatek, makaronów, zup, mogą także stanowić główny składnik zupy krem. Z ziaren kukurydzy przygotowuje się popularną przekąskę, jaką jest popcorn, z kukurydzy produkowana jest również mąka kukurydziana. Kukurydza nie zawiera glutenu, dlatego zajmuje bardzo istotną pozycję w diecie osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą go spożywać.

 

Rigatoni

Składniki:
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 4 kolby kukurydzy, wyłuskane ziarna (ok. 3 filiżanki)
– 1 łyżeczka soli koszernej plus więcej do smaku
– 1 jalapeño, mielone
– 3 ząbki czosnku, mielone
– 1 1/4 łyżeczki chili w proszku + więcej do smaku
– rigatoni (lub inny krótki makaron)
– 5 łyżek majonezu
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku plus więcej do posypania
1/4 szklanki grubo posiekanej kolendry plus więcej do przybrania
1/4 szklanki startej lub pokruszonej cotiji (ser), plus więcej do przybrania

Przygotowanie:
Wlać olej rzepakowy na żeliwną patelnię i ustawić na dużym ogniu. Gdy będzie gorący dodać kukurydzę. Doprawić solą, wymieszać, a następnie ułożyć kukurydzę w równą warstwę. Smażyć przez około 12 min., podrzucając raz lub dwa razy. W międzyczasie postawić duży garnek z wodą i solą na dużym ogniu. Ugotować makaron. Pod kukurydzą wyłączyć ogień i dodać papryczkę jalapeño, czosnek i chili w proszku. W misce wymieszać kukurydzę, majonez, sok z limonki, szczypiorek, kolendrę i cotjia. Przenieść makaron do miski z kukurydzą. Doprawić solą i chili do smaku. Dodać więcej szczypiorku, kolendry i cotiji.

 

rigatoni

Kukurydza z kozim serem

Składniki:
– 2 duże kłosy świeżej żółtej kukurydzy
– 1 kula koziego sera, przekrojona na pół w poprzek, w temperaturze pokojowej
– 2 szalotki, tylko białe i jasnozielone części, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 czerwona papryczka jalapeño, drobno posiekana
– 4 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 łyżka świeżego soku z limonki
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1 szczypta czarnego pieprzu
– 3 łyżki świeżej bazylii
– 3 łyżki grubo posiekanej świeżej kolendry
– 2 łyżki miodu
– crostini z grilla, do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać grilla gazowego do bardzo wysokiej temperatury. Ostrożnie usunąć łuskę kukurydzy, uważając, aby jej nie rozerwać. Usunąć i wyrzuć nitki z kukurydzy i odłożyć kukurydzę na bok. W łusce kukurydzy położyć kozi ser i zawinąć jak w kolbę. Związać sznurkiem kuchennym zabezpieczając ser. W średniej misce wymieszać szalotki, chile, oliwę z oliwek, sok z limonki, sól i czarny pieprz, odłożyć na bok. Paczki z kozim serem i kolby kukurydzy ułożyć na posmarowanych olejem rusztach na grillu. Grillować pod przykryciem, obracając ok. 4 min. Kontynuować grillowanie kukurydzy pod przykryciem, obracając, przez 10 do 12 min. Ułożyć grillowaną kukurydzę na desce do krojenia. Używając czystego ręcznika kuchennego lub szczypiec, aby ustawić kukurydzę pionowo, odciąć ziarna z kolb. Dodać ziarna kukurydzy, bazylię i kolendrę do mieszanki szalotki i wymieszać. Na półmisku położyć paczki serów. Zrobić wzdłużnie nacięcie w górnej warstwie zwęglonych łusek, aby odsłonić kozi ser. Skropić ser miodem, a na wierzchu posypać mieszankę kukurydzianą. Podawać na gorąco z grillowanym crostini.

 

Kukurydza z kozim serem

Pudding z kukurydzy

Składniki:
– 1 łyżka niesolonego masła plus więcej do nasmarowania patelni
– 1 duża biała lub żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę
– 1 1/2 łyżeczki soli koszernej plus więcej do cebuli
– 2 ząbki czosnku, rozgniecione, obrane i zmielone
– 1 łyżeczka mielonej musztardy
– 1 szklanka gęstej śmietany
– 1/2 szklanki maślanki
– 3 duże jajka
– 1 łyżeczka ostrego sosu
– 3 szklanki świeżych ziaren kukurydzy (z około 4 kolb)
– 3/4 szklanki startego, ostrego cheddaru
– 6 łyżek mąki kukurydzianej
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Ustawić średnią patelnię na średnim ogniu i dodać masło. Gdy się rozpuści, dodać cebulę i szczyptę soli. Smażyć przez 10-15 min., od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Wyłączyć. Dodać czosnek i musztardę i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować masłem naczynie do pieczenia. W misce wymieszać śmietanę, maślankę, jajka, 1 1/2 łyżeczki soli i ostry sos. Ubić widelcem. Wymieszać ziarna kukurydzy, ser cheddar, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia w innej, większej misce. Dodać schłodzoną mieszankę cebuli i wymieszać. Dodać płynną mieszaninę i wszystko wymieszać. Wlać do przygotowanego naczynia do pieczenia. Piec przez około 45 min.

 

Pudding z kukurydzy

Kukurydza po włosku

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 puszki kukurydzy pełnoziarnistej, dobrze odsączonej
– 1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki
– ⅓ szklanki posiekanej świeżej bazylii
– ¼ szklanki rozdrobnionego parmezanu

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać płatki kukurydzy i czerwonej papryki. Smażyć 4 do 5 min., mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia. Dodać bazylię i posypać serem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Kukurydza po włosku

Frittata z kukurydzą

Składniki:
– 8 dużych jaj
– 1/4 szklanki (60 ml) pełnego mleka lub pół i pół
– 140 g pokrojonego w kostkę sera Gruyère, podzielonego
– koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 1 łyżeczka (5 ml) oliwy z oliwek
– 4 plastry grubo pokrojonego boczku (140 g), pokrojonego w kostkę
– 1 1/2 szklanki (225 g) świeżych ziaren kukurydzy, wyciętych z około 3 kolb
– 5 szalotek, grubo posiekanych
– 1 papryczka jalapeño, posiekana i pokrojona w kostkę

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do wysokiej temperatury. W dużej misce wymieszać jajka i mleko lub pół na pół, aż do całkowitego połączenia. Wymieszać połowę sera i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na bok. Rozgrzać olej w nadającej się do pieczenia w piekarniku patelni, dodać bekon i smażyć, aż będzie jasnobrązowy, ale nie chrupiący, ok. 4 min. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelni pozostawić jedynie 1 łyżkę tłuszczu z bekonu. Dodać kukurydzę, szalotkę i papryczkę jalapeño i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka, około 4 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać jajka na patelnię i smażyć mieszając, około 4 min.Posypać pozostałym serem, boczkiem i kilkoma plasterkami jalapeño do dekoracji, jeśli używasz. Umieścić w piekarniku i piec przez kilka minut, aż wierzch się zetnie i stanie się jasnozłotobrązowy.

 

Frittata z kukurydzą

zobacz również:

Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy

Sałatki z cukinii surowej – różne przepisy

Proste sałatki jajeczne – różne przepisy

Gotowane pulpety w sosie – przeróżne przepisy i inspiracje!