Dania z czosnkiem – pomysłowe przepisy!

15 października 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Szybki sposób na kolację? Kanapki z masłem czosnkowym i ziołami. Czas na światowe specjały! Pomidory po prowansalsku z dodatkiem czosnku wypadną znakomicie. Obiad weekendowy? Upiecz kurczaka z czosnkiem, a wszyscy będą ochoczo pytać o dokładki. Natomiast przepis na zupę czosnkową to wyśmienity sposób na lekki codzienny obiad. Czosnek to doskonałe uzupełnienie mięs oraz potraw tłustych i ciężkostrawnych. Jego wyrazisty charakter idealnie komponuje się też z łagodnym drobiem. Będzie też smakował wybornie w sałatce i sosie oraz wzbogaci smak każdej zupy i pasty. Bez niego pizza, frytki, serowe kulki czy skrzydełka z kurczaka okażą się bez smaku i polotu. Nie wiesz, jak przygotować czosnek, aby w pełni wykorzystać drzemiący w nim zdrowotny potencjał? Podpowiadamy.

dania z czosnkiem

Czosnek pieczony

Składniki:
– 3 całe główki czosnku
– 3 gałązki świeżego tymianku, opcjonalnie
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Pieczony czosnek to jedna z najlepszych rzeczy, które możemy zrobić w swoim piekarniku. Pieczony czosnek jest kremowy, słodki i nadaje się do smarowania. To cudowny dodatek do pieczonego kurczaka, można go też utrzeć z masłem lub dodać do zup i sosów.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.  Przygotować trzy kwadraty pergaminu lub folii wystarczająco duże, aby owinąć każdą główkę czosnku. Jeśli czosnek ma dodatkowe warstwy białej skórki, obrać delikatnie, tak aby główka czosnku pozostała razem. Odciąć kawałeczek od wierzchołków ząbków, aby zobaczyć wnętrze poszczególnych ząbków czosnku. Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać tymianek. Zawinąć, tak aby zrobić małą paczkę i zabezpieczyć sznurkiem kuchennym. Umieść paczki czosnku na blasze do pieczenia. Piec, aż ząbki będą jasnobrązowe i miękkie, przez ok. 40 do 50 min.

 

czosnek pieczony

Makaron z czosnkiem i parmezanem

Składniki:
– spaghetti lub inny długi makaron
– sól
– 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
– 1 szklanka drobno startego parmezanu plus więcej do podania
– 4 łyżki niesolonego masła, pokrojone na kawałki
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 1/3 szklanki drobno posiekanej pietruszki
– 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny

Przygotowanie:
Ugotować makaron w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą, mieszając od czasu do czasu, aż będzie al dente, ok. 3 min. krócej niż wskazano na opakowaniu. W międzyczasie usmażyć czosnek na 1/4 szklance oleju w dużym garnku, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni, ok. 4 min. Dodać płatki czerwonej papryki i smażyć ok. 1 min. Dodać 1 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu i 1 szklankę parmezanu do garnka z czosnkiem i gotować mieszając, aż ser się rozpuści, ok. 1 min. Szczypcami dodać makaron do garnka, następnie dodać masło i dużo czarnego pieprzu. Gotować energicznie mieszając i w razie potrzeby dolewając więcej wody, aż sos zgęstnieje. Dodać pietruszkę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Podzielić między miski, skropić oliwą i posypać parmezanem.

 

Makaron z czosnkiem i parmezanem

Bułeczki drożdżowe z czosnkiem

Składniki:
– 1 i 1/3 szklanki (320 ml) ciepłej wody
– 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
– 1 łyżka (13 g) cukru pudru
– 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
– 3/4 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
– 3 i 1/2 szklanki (438 g) uniwersalnej mąki
Dodatki:
– 5 łyżek (70 g) niesolonego masła, roztopionego
– 3 ząbki czosnku, posiekane lub 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
– 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
– 1/4 łyżeczki soli
– opcjonalnie po upieczeniu: 1/4 szklanki startego parmezanu
– opcjonalnie po upieczeniu: 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

Przygotowanie:
Ubić razem ciepłą wodę, drożdże i cukier w mikserze. Przykryć i odstawić na 5 min. Dodać oliwę, sól, proszek czosnkowy i połowę mąki. Ubijać przez 15 sek., następnie dodać pozostałą mąkę i ubijać przez 2 min. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię. Dłoniami lekko posypanymi mąką wyrabiać ciasto przez 3-4 min. Lekko posmarować miskę olejem, umieścić ciasto w misce. Przykryć miskę folią lub czystym ręcznikiem kuchennym. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej przez 1-2 godz. do podwojenia objętości. Używając posypanych mąką rąk na lekko posypanej mąką powierzchni, uformować ciasto, używając bardzo ostrego noża pokroić na 16 pasków. Zwinąć każdy pasek w liny, zawiązać węzły tworząc bułeczki. Ułożyć na blasze do pieczenia. Lekko przykryć uformowane bułeczki i pozwolić im odpocząć przez co najmniej 30 min. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wymieszać roztopione masło, czosnek, przyprawy włoskie i sól. Posmarować bułeczki. Piec przez ok. 20-23 min. Wyjąć z piekarnika i posmarować pozostałym masłem czosnkowym. Posypać parmezanem i/lub pietruszką.

Bułeczki drożdżowe z czosnkiem

Ziemniaki z czosnkiem

Składniki:
– 2 cebulki czosnku
– 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 kg ziemniaków z czerwoną skórką
1 łyżka soli koszernej lub więcej do smaku
– 3/4 szklanki mleka
– 6 łyżek niesolonego masła, roztopionego
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu lub do smaku
– posiekany świeży szczypiorek lub pietruszka, opcjonalnie

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Odkroić kawałek od wierzchołka każdej główki czosnku. Wszystkie ząbki czosnku powinny pozostać połączone. Umieścić 2 główki czosnku na dużym arkuszu folii. Skropić oliwą z oliwek. Owinąć folią, umieścić na blasze do pieczenia i piec przez około 50 min. Czosnek wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyszorować ziemniaki i obierać. Pokroić na kawałki. Umieścić ziemniaki w dużym rondlu, dodać wodę i 1 łyżkę soli. Ugotować ziemniaki, dokładnie odcedzić. W międzyczasie podgrzać mleko i masło, aż masło się rozpuści. Przełożyć gorące odsączone ziemniaki do dużej miski, dodać mieszankę gorącego mleka i masła. Rozgnieść ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. Wycisnąć ząbki czosnku do średniej miski i rozgnieść na gładką masę. Dodać puree z czosnku do ziemniaków i dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Udekorować świeżym posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

 

Ziemniaki z czosnkiem

Ziemniaki pieczone z czosnkiem

Składniki:
– 1 kg średniej wielkości ziemniaków
– 6 ząbków czosnku
– oliwa

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180-200 st. C. Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać, naciąć w poprzek ostrym nożem, nie przecinając ich do końca. Obrać czosnek i każdy ząbek pokroić w bardzo cienkie plasterki, które należy włożyć między nacięcia w ziemniakach. Tak przygotowane ziemniaki ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i delikatnie polać oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez około 1 godz. Zdjąć folię i dopiec od 15 do 30 min., aż skórka się przyrumieni. Po upieczeniu przyprawić solą, pieprzem i posypać koperkiem.

 

Ziemniaki pieczone z czosnkiem

Zupa czosnkowa z grzankami

Składniki:
– 1-1,5 l wywaru mięsnego (najlepiej drobiowego)
– 3 ziemniaki
– 1 cebula
– chleb na grzanki
– 100 g wędzonego boczku
– suszony majeranek
– 100 g twardego sera żółtego
– 15 ząbków czosnku
– zielona pietruszka

Przygotowanie:
Posiekać cebulę i obrać czosnek. Posiekać drobno czosnek, pokroić cebulę i boczek w kostkę. Na patelni podsmażyć najpierw boczek, dodać cebulę, na koniec dodać czosnek. Chwilę wszystko podsmażać i zalać wywarem. Po chwili dodać ziemniaki, które gotujemy w zupie do miękkości. Pod koniec dodać jeszcze majeranek i szczyptę świeżego, posiekanego czosnku. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać po nalaniu zupy na talerze.

 

Ryba pieczona z czosnkiem

Składniki:
– 600 g filetowanej tołpygi
– oliwa z oliwek
– 4 ząbki czosnku
– świeży koper
– sól, pieprz
– 1/4 kostki masła

Przygotowanie:
Tołpygę umyć, osuszyć i podzielić na kawałki. W małej miseczce wymieszać ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego oraz dużą łyżkę posiekanego kopru. Rybę doprawić solą i pieprzem, a następnie przygotowaną przez nas marynatą i odstawić do lodówki na pół godziny. Na blachę do pieczenia położyć zamarynowane kawałki tołpygi. Warto wcześniej wysmarować blachę masłem lub piec na papierze do pieczenia, aby ryba nie przylepiła się do blachy. Na kawałki tołpygi położyć masło z wymieszanymi ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Całość piec ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C.

 

Kurczak pieczony z czosnkiem

Składniki:
– 250 g szalotki
– 1 – 1,5 kg świeżego kurczaka
– ½ cytryny, przekrojona na pół
– 1 duży liść laurowy
– 1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku
– 25 g masła
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– 40 ząbków czosnku, nieobranych
– 150 ml wermutu
– 250 ml bulionu z kurczaka
– 2 łyżki posiekanych świeżych liści estragonu
– 100 ml śmietany kremówki lub crème fraîche
– płatki soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz
– 1 bagietka

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Włożyć szalotki do miski żaroodpornej, zalać przegotowaną wodą i odstawić na 5 min. Włożyć do kurczaka cytrynę i liść laurowy. Obficie doprawić kurczaka w środku i na zewnątrz dużą ilością płatków soli morskiej i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ze wszystkich stron posypać posiekanym tymiankiem. Roztopić masło z olejem w dużym ognioodpornym rondlu. Podsmażyć kurczaka na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony. Odsączyć szalotki i po ostygnięciu obierać skórkę. Do brytfanki włożyć całe ząbki czosnku i szalotki, układając wokół kurczaka. Zalać bulionem i wermutem. Przykryć ciasno dopasowaną pokrywką i zagotować, a następnie włożyć do piekarnika na 1¼ godz. Zlać powstały sos do garnka. Włożyć na płytę grzejną i wymieszać sos z estragonem i śmietaną (lub crème fraîche). Doprowadzić do delikatnego wrzenia, mieszając. Gotować przez 3 min. Doprawić do smaku i przelać do podgrzanego dzbanka.

 

Kurczak pieczony z czosnkiem

Schab pieczony z czosnkiem

Składniki:
– 1,5 kg wieprzowego schabu karkowego
– 10 ząbków czosnku obranych
– 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
– 0,5 łyżeczki soli
– 1 główka czosnku w całości
– 1 łyżeczka rozmarynu

Przygotowanie:
Schab nakłuć w 10 miejscach, nakłucia powinny być do połowy grubości schabu, w nakłucia włożyć po 1 ząbku czosnku. Cukier trzcinowy wymieszać z pozostałymi przyprawami. Mieszanką przypraw natrzeć schab. Odstawić na 3 godz. do lodówki. Wyjąć z lodówki na 30 min. przed pieczeniem. Schab ułożyć na blasze lub w naczyniu do pieczenia, wyścielonym pergaminem. Obok położyć główkę czosnku przeciętą w poziomie na pół. Posypać rozmarynem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piec powoli przez 3 godz. Po wyjęciu z piekarnika, gorący schab okryć folią aluminiową i odstawić na 20 min., aby powstrzymać uwalnianie soków.

 

Schab pieczony z czosnkiem

Dip czosnkowy

Składniki:
– 6 łyżek gęstego jogurtu greckiego
– 3 łyżki majonezu
– 3 ząbki czosnku
– 1 czubata łyżeczka posiekanego świeżego koperku
– sól
– czarny pieprz mielony

Przygotowanie:
Ząbki czosnku obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie rozdrobnić na mus przy pomocy blendera lub przeciskając przez praskę. Czosnek przełożyć do miseczki, dodać gęsty jogurt grecki i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. Dip czosnkowy z koperkiem dokładnie wymieszać. Podawać schłodzony. Dip świetnie pasuje do dań mięsnych zarówno obiadowych jaki przekąsek.

 

dip czosnkowy

Masło czosnkowe

Składniki:
– 100 g masła
– czarny pieprz
– natka pietruszki
– 4 ząbki czosnku
– sól

Przygotowanie:
Wyciągnąć masło z lodówki i potrzymać w temperaturze pokojowej, żeby było miękkie i łatwe do ucierania. Obrać ząbki czosnku i wycisnąć przez narzędzie do wyciskania czosnku. Masło utrzeć w miseczce łyżką, dodać czosnek, trochę świeżo, grubo utartego pieprzu i posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć utarte masło z dodatkami na kawałek folii aluminiowej i zwinąć rolując folię, aż uzyskamy podłużny walec. Włożyć masło czosnkowe do lodówki, żeby stężało.

 

masło czosnkowe

Czosnek kiszony

Składniki:
– 10 główek czosnku polskiego
– 1 korzeń chrzanu
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
– 3 liście laurowe
– suszone kwiaty i łodygi kopru
– 1 łyżeczka gorczycy
– 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
– 1 litr wody

Przygotowanie:
Czosnek obrać i rozdzielić na ząbki. Obrać i pokroić chrzan. Ugotować solankę. Do wyparzonych słoików wrzucić 2 kawałki chrzanu, 5-6 ziarenek pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 listek laurowy, ¼ łyżeczki gorczycy. Wrzucić do słoików ząbki czosnku. Na wierzch położyć koper. Zalać gorącą solanką.

 

czosnek kiszony

 

zobacz również:

Jakie potrawy zrobić z cebuli – super przepisy!

Puree z różnych warzyw

Sałatki z cukinii surowej – różne przepisy

Sałatki z fasolą – przepisy