Dania dla kobiet w ciąży – sprawdzone przepisy
Pomarańczowe bułeczki z goją
Składniki (na 6 bułeczek)
1,5 szklanki mąki pszennej
3 spore łyżki miękkiego masła
0,5 szklanki maślanki
1 duża soczysta pomarańcza
płaska łyżeczka sody
łyżeczka miodu
szczypta soli
5 kostek gorzkiej czekolady 70%
łyżka suszonych owoców goji
Przygotowanie
Owoce goji zalej wrzątkiem, aby zmiękły. Następnie odsącz. Pomarańczę dokładnie umyj w zimnej wodzie, przekrój na pół i wyciśnij sok do szklanki. Do miski przesyp mąkę z sodą. Dodaj masło, maślankę i sok, miód i szczyptę soli. Zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i goję i wgnieć w ciasto.
Ciasto przełóż na wysypaną mąką deskę i uformuj 6 bułeczek. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez 15-20 minut w 190 stopni Celsjusza. Podawaj po ostudzeniu na kratce.
Zupa krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą
Składniki
6 dojrzałych słodkich pomidorów
3 suszone pomidory w zalewie z oliwy
3 ząbki czosnku
szczypta ulubionych ziół (np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
łyżka oleju rzepakowego
2 plastry mozzarelli
pieprz, sól morska (do smaku)
łyżka pestek z dyni lub słonecznika
Przygotowanie
Pomidory umyj, ponacinaj na górze, w nacięcia powkładaj pokrojony czosnek, polej olejem i posyp ziołami. Piecz w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.
Następnie obierz pomidory ze skórki, przełóż do garnka, dodaj suszone pomidoryi zmiksuj oraz zagotuj.
Wlej zupę na talerz, a na wierzch połóż plaster mozzarelli i posyp pestkami dyni lub słonecznika.
Surówka z kiszonej kapusty i ananasa
Składniki
200 g kiszonej kapusty
1 cebulka
2 łyżki suszonej żurawiny
jabłko, 2 plastry ananasa
1 marchewka
łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Posiekaj kapustę, cebulę pokrój w kostkę, jabłko ze skórką oraz marchewką zetrzyj na tarce. Do sałatki dodaj pokrojony w kostkę ananas. Wymieszaj składniki z olejem. Posyp suszoną żurawiną.
Sałata ze świeżym szpinakiem i dressingiem brzoskwiniowym
Sałata ze świeżym szpinakiem i dressingiem brzoskwiniowym
Składniki:
Sałata:
miks sałat z ruccolą (150 g)
2 łyżki orzechów włoskich
50 g świeżego szpinaku
1 brzoskwinia (można też użyć brzoskwini z puszki)
1 jajko na twardo
100 g mozzarelli w kulkach
Dressing brzoskwiniowy:
łyżka listków bazylii
łyżka listków mięty
łyżka listków melisy
łyżka oliwy
łyżeczka delikatnego płynnego miodu
łyżeczka soku z limonki
0,5 brzoskwini
Przygotowanie
Wszystkie brzoskwinie pokrój w grube plastry i przesmaż na suchej patelni przez 5 minut. Odłóż z nich pół owocu do dressingu.
Sałaty wyłóż do miseczki, dodaj liście szpinaku, przesmażone ciepłe brzoskwinie, kulki mozzarelli i ćwiartki jajka.
Zmiksuj składniki dressingu. Polej nim sałatę i posyp orzechami włoskimi.
Crumble śliwkowe
Składniki
po 0,5 szklanki pokruszonych płatków migdałów i drobnych owsianych
2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
2 łyżki masła naturalnego
łyżka cukru trzcinowego
500 dag śliwek
łyżeczka soku z limonki
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Śliwki wypestkuj, przekrój na pół i posyp cynamonem. Przełóż do garnuszka, dodaj sok z limonki i duś do miękkości, polewając w razie potrzeby odrobiną wody.
Z płatków owsianych, migdałowych, cukru i masła zagnieć posypkę.
Gotowe śliwki przełóż do foremki. Posyp mieszanką owiano-migdałową i zapiekaj w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Książkę „Jedz pysznie i zdrowo w ciąży” Magdaleny Makarowskiej możecie kupić w Księgarni Internetowej EGROS – TUTAJ. Osobiście serdecznie polecam:)
Pozdrawiam Kociara