Dania dla kobiet w ciąży – sprawdzone przepisy

17 czerwca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pomarańczowe bułeczki z goją

Składniki (na 6 bułeczek)

1,5 szklanki mąki pszennej

3 spore łyżki miękkiego masła

0,5 szklanki maślanki

1 duża soczysta pomarańcza

płaska łyżeczka sody

łyżeczka miodu

szczypta soli

5 kostek gorzkiej czekolady 70%

łyżka suszonych owoców goji

Przygotowanie

Owoce goji zalej wrzątkiem, aby zmiękły. Następnie odsącz. Pomarańczę dokładnie umyj w zimnej wodzie, przekrój na pół i wyciśnij sok do szklanki. Do miski przesyp mąkę z sodą. Dodaj masło, maślankę i sok, miód i szczyptę soli. Zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i goję i wgnieć w ciasto.

Ciasto przełóż na wysypaną mąką deskę i uformuj 6 bułeczek. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz przez 15-20 minut w 190 stopni Celsjusza. Podawaj po ostudzeniu na kratce.

 

Zupa krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą

Składniki

6 dojrzałych słodkich pomidorów

3 suszone pomidory w zalewie z oliwy

3 ząbki czosnku

szczypta ulubionych ziół (np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie)

łyżka oleju rzepakowego

2 plastry mozzarelli

pieprz, sól morska (do smaku)

łyżka pestek z dyni lub słonecznika

Przygotowanie

Pomidory umyj, ponacinaj na górze, w nacięcia powkładaj pokrojony czosnek, polej olejem i posyp ziołami. Piecz w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.

Następnie obierz pomidory ze skórki, przełóż do garnka, dodaj suszone pomidoryi zmiksuj oraz zagotuj.

Wlej zupę na talerz, a na wierzch połóż plaster mozzarelli i posyp pestkami dyni lub słonecznika.

 

Surówka z kiszonej kapusty i ananasa

Składniki

200 g kiszonej kapusty

1 cebulka

2 łyżki suszonej żurawiny

jabłko, 2 plastry ananasa

1 marchewka

łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie

Posiekaj kapustę, cebulę pokrój w kostkę, jabłko ze skórką oraz marchewką zetrzyj na tarce. Do sałatki dodaj pokrojony w kostkę ananas. Wymieszaj składniki z olejem. Posyp suszoną żurawiną.

Sałata ze świeżym szpinakiem i dressingiem brzoskwiniowym

 

Sałata ze świeżym szpinakiem i dressingiem brzoskwiniowym

Składniki:

Sałata:

miks sałat z ruccolą (150 g)

2 łyżki orzechów włoskich

50 g świeżego szpinaku

1 brzoskwinia (można też użyć brzoskwini z puszki)

1 jajko na twardo

100 g mozzarelli w kulkach

Dressing brzoskwiniowy:

łyżka listków bazylii

łyżka listków mięty

łyżka listków melisy

łyżka oliwy

łyżeczka delikatnego płynnego miodu

łyżeczka soku z limonki

0,5 brzoskwini

Przygotowanie

Wszystkie brzoskwinie pokrój w grube plastry i przesmaż na suchej patelni przez 5 minut. Odłóż z nich pół owocu do dressingu.

Sałaty wyłóż do miseczki, dodaj liście szpinaku, przesmażone ciepłe brzoskwinie, kulki mozzarelli i ćwiartki jajka.

Zmiksuj składniki dressingu. Polej nim sałatę i posyp orzechami włoskimi.

 

Crumble śliwkowe

Składniki

po 0,5 szklanki pokruszonych płatków migdałów i drobnych owsianych

2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

2 łyżki masła naturalnego

łyżka cukru trzcinowego

500 dag śliwek

łyżeczka soku z limonki

łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Śliwki wypestkuj, przekrój na pół i posyp cynamonem. Przełóż do garnuszka, dodaj sok z limonki i duś do miękkości, polewając w razie potrzeby odrobiną wody.

Z płatków owsianych, migdałowych, cukru i masła zagnieć posypkę.

Gotowe śliwki przełóż do foremki. Posyp mieszanką owiano-migdałową i zapiekaj w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

dla kobiet w ciążyPrzepisy zaczerpnęłam z książki „Jedz pysznie i zdrowo w ciąży”, w której znajdziecie wiele ciekawych i oryginalnych przepisów  na potrawy, które pozwolą na zdrowy rozwój dziecka na każdym jego etapie. Książka oprócz przepisów posiada również wiele porad dzięki, który rozwiążesz niezliczone problemy ciążowe takie jak poranne mdłości, nieprzyjemne zaparcia, unikniesz anemii czy pozbędziesz się nocnych skurczy w nogach. Znajdziecie tam również chcemat posiłków i rozpiskę co należy jeść a czego wręcz nie wolno komsumować w każdym trymestre ciąży.

Książkę „Jedz pysznie i zdrowo w ciąży” Magdaleny Makarowskiej możecie kupić w Księgarni Internetowej EGROS – TUTAJ. Osobiście serdecznie polecam:)

Pozdrawiam Kociara