D. Coceancig: Ciastecznik – recenzja

11 września 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Na rynku wydawniczym nakładem wydawnictwa Laurum ukazała się książka Ciastecznik Daniela Coceanciga, finalisty programu Bake off – Ale Ciacho! To bardzo apetyczna książka, pełna słodkości, takich, że od samego patrzenia ślinka cieknie… Dla łasuchów oraz wszystkich wielbicieli słodkości.

Książka to nie tylko przepisy na wyśmienite ciasta i desery, ale także kompendium wiedzy dla każdej gospodyni, z której dowiecie się jak upiec ciasto kruche, biszkopta, ciasto parzone, francuskie czy muffinki. W dalszej części Ciastecznik stawia na sezonowość, czyli przedstawia przepisy z uwzględnieniem pór roku, a wszystkie skrywają pyszne, słodkie propozycje. Przepisy z uwzględnieniem stopnia trudności to smakowite desery dla każdego, z ogólnodostępnych produktów, które zna każdy z nas. Autor namawia do korzystania z tego, co w danym czasie najlepsze – z bogactwa owoców, ziół, orzechów. Każdy z przepisów jest dla autora jak własne dziecko – owocem pasji i doświadczenia. Dlatego też przy wszystkich przepisach znajdziemy osobne wskazówki i rady, które pomogą wydobyć z wypieku to, co najlepsze. I wszystko dodatkowo opatrzone pięknymi zdjęciami. To książka, po którą warto sięgnąć, albo kupić na prezent dla przyjaciółki.

Jakie cisto podać teściowej albo czym zaskoczyć natrętną sąsiadkę? Ciastecznik służy radą i pomocą. Lawendowa panna cotta, truskawkowe cannoli, minitorcik fraisier, bzianka czy ptysie z kremem pistacjowym to propozycje wiosenne i letnie. Na jesień i zimę autor proponuje natomiast batony kokosowe z musli, babkę z szałwią, imbirowe ciastka z melasą czy ciasto czekoladowo-miętowe.  A to tylko niektóre propozycje na pyszne domowe wypieki. To z pewnością jedna z bardziej ciekawych i przystępnych pozycji na rynku. Książka dla wielbicieli słodkiego, wszelakich deserów i wszystkiego co ma w sobie cukier. Przecież każdy może upiec dobre ciasto, jeśli ma tylko dobry przepis i chęci, albo ewentualnie, jeśli pieczenie do końca nam nie wychodzi przygotować sorbet szampański, gruszki w glazurze lub lody. Przestrzegamy jednak Panie, które chcą przejść na dietę i prowadzić zdrowszy styl życia. Być może Wasze postanowienia lekko się zachwieją, po poznaniu tych niesamowicie apetycznych propozycji.

 

 

Zdradzimy Wam przepis idealny na wrześniowe popołudnie…

Korzenne ciastka z powidłami śliwkowymi

Składniki:
– 150 g masła
– 220 g mąki pszennej
– 3 żółtka
– 20 g kakao
– 110 g cukru
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 200 g powideł śliwkowych

Wykonanie:
Poszatkuj masło, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagnieć ciasto i rozwałkuj na płat o grubości 4 mm. Za pomocą foremek wykrój ciasteczka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 10 minut. Po upieczeniu wystudź. Ciastka przełóż powidłami śliwkowymi.

Utalentowany cukiernik z ogromną pasją i pełnym zaangażowaniem komponuje przepisy tworząc dzieła kulinarne. I Ty stwórz prawdziwe arcydzieła cukiernicze w domowym zapleczu. Z Ciastecznikiem to naprawdę łatwe!






Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz