Czym zastąpić kaszę, ryż, mąkę?

9 sierpnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Są podstawą naszej diety. Niezbędnym składnikiem drugich dań, bazą sałatek, zagęszczaczem zup. Zmielone, pozwalają wyczarować kulinarne cuda – ciasta, kluseczki, placki i chleby. Dostarczają nie tylko energii, lecz także szeregu niezbędnych witamin i mikroelementów. Zboża. Niestety, nie każdy może i powinien je jeść. Na szczęście dietetycy proponują kilka alternatyw, którymi z powodzeniem można zastąpić tradycyjny ryż, kaszę oraz mąkę.

Oto one:

Do śniadania – amarantus

Ludzie uprawiają go od ponad 5 tysięcy lat. Indianie uważali go za roślinę świętą. Możliwe, że dla jego licznych zalet, które ujawnia w kuchni: jest lekkostrawny, zawiera wiele błonnika pokarmowego, dostarcza mnóstwo żelaza, wapnia (ma go więcej, niż mleko), magnezu (jest w niego bogatszy od czekolady), potasu i fosforu. Stanowi świetne źródło białka, witamin A, E, C oraz B, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponieważ amarantus syci nie tucząc, poleca się go szczególnie osobom dbającym o linię i diabetykom (niski indeks glikemiczny!). Ekspandowany amarantus stosowany jest jako samodzielna przekąska, sprawdzi się także w charakterze składnika muesli, posypki, panierki i sycącego dodatku do zup i sałatek.

amarantus

Do obiadu – komosa ryżowa

Quinoa, albo inaczej „ryż peruwiański” taksonomicznie nie jest zbożem, wytwarza jednak niezwykle bogate w skrobię nasiona, co czyni z niej świetną alternatywę dla popularnych zbóż. Warto się nią zainteresować także dla jej właściwości prozdrowotnych. Jest bogata w węglowodany, białko, witaminę C oraz prowitaminę A. Dostarcza magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, wapnia i witamin z grupy B, w tym B6, która przy wspólnym działaniu z magnezem wzmacnia układ nerwowy i krwionośny oraz witaminę E. Dzięki dużej ilości błonnika oczyszcza organizm z toksyn. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne oraz przeciwwirusowe. Uważa się ją za bezpieczną dla osób chorych na celiakię, jako produkt z niskim indeksem glikemicznym poleca szczególnie cukrzykom. Komosa w kuchni stanowi świetny zastępnik ryżu, kaszy, ziemniaków i makaronu. Przed gotowaniem należy ją przepłukać.

komosa ryżowa

Do deseru – mąka kokosowa

Kolejny produkt, który nie będąc zbożem, może doskonale je zastąpić. Wysuszony i zmielony miąższ orzecha kokosowego, z którego wcześniej wytłoczono olej, to świetny zamiennik mąki pszennej, szczególnie polecany do wypieku ciast i przygotowywania deserów (ma lekko kokosowy smak i przyjemny, słodkawy aromat). W przeciwieństwie do mąki pozyskanej ze zbóż, mąka kokosowa jest produktem bezglutenowym, bezpiecznym dla osób z celiakią i uczuleniem na gluten. Ma bardzo dużo błonnika, bo aż 39 g w 100 g, w porównaniu z mąką pszenną, kokosowa jest bogatsza w tłuszcze, ale zawiera mniej węglowodanów. Z tego powodu poleca się ją diabetykom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Kulinarnie przypadnie szczególnie do gustu wielbicielom kuchni azjatyckiej. Nadaje się idealnie do przygotowania nieco egzotycznych w smaku ciast, naleśników i placków. Można stosować ją także jako zagęstnik sosów, zup i deserów.

mąka kokosowa



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...