Karotenoidy, to barwne substancje chemiczne występujące zupełnie naturalnie. Znajdziecie je głównie w owocach i warzywach. Charakteryzują się intensywnie żółtą, pomarańczową lub czerwoną barwą. Zobaczcie jakie posiadają właściwości i działanie.
Co to takiego?
Karotenoidy są naturalnie występującymi, barwnymi substancjami chemicznymi. Brzmi strasznie? Jednak pełnią bardzo ważną funkcję w roślinach. Wspomagają proces fotosyntezy oraz chronią je przed fotooksydacją. Ponadto posiadają właściwości przeciwutleniające, co pozytywnie wpływa na organizm oraz samopoczucie. Najwięcej karotenoidów znajduje się w warzywach i owocach. Dzięki nim są one soczyste oraz posiadają odpowiednią barwę. Znajdziecie je zarówno w królestwie fauny, jak i flory.
Można je podzielić na karoteny ( luteina, zeaksantyna) oraz ksantofile (beta-karoten, likopen). Ma tutaj znaczenie skład pierwiastkowy. Karoteny zbudowane są wyłącznie z węgla oraz atomów wodoru, natomiast ksantofile dodatkowo posiadają jeszcze tlen.
Rośliny zawierające karoteny:
- marchewki
- słodkie ziemniaki
- melon
- kantalupa
- papaja
- mandarynki
- dynia
- pomidory
- pomarańcze
Rośliny zawierające ksantofile:
- dynia
- jarmuż
- awokado
- szpinak
- kukurydza
Właściwości
Karotenoidy nie rozpuszczają się w wodzie, tylko w tłuszczach. Dlatego zaleca się spożywanie ich podczas diety. Podczas gotowania i rozdrabniania następuje ich uwolnienie oraz wchłanianie do przewodu pokarmowego. Kolejną ich zaletą jest bycie naturalnym antyoksydantem, dzięki czemu likwidują wolne rodniki, a tym samym chronią przed skutkami stresu i wieloma schorzeniami. Dzięki nim możecie zapomnieć o chorobach związanych ze wzrokiem, cerą czy sercem.
Ogólnie rzecz ujmując, karotenoidy poprawiają stan zdrowia. Stosuje się je nawet w lekach oraz kosmetologii. Beta – karoten odpowiada za piękną cerę oraz ochronę przed promieniowaniem UV i poprawę kolorytu. Karotenoidy znajdziecie w balsamach do pielęgnacji, bronzerach czy kolorowych kosmetykach. Znacznie przedłużają trwałość produktów, warunkują wzrost nabłonka, przeciwdziałają rozwojowi zmian nowotworowych (rak jamy ustnej, krtani, pęcherza, prostaty czy szyjki macicy) oraz przyspieszają gojenie się ran. Ponadto karotenoidy wspomagają funkcje poznawcze, szczególnie u osób w podeszłym wieku.