Czym jest kwas stearynowy i jaki ma wpływ na zdrowie?

5 lutego 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kiedy słyszymy o tłuszczach i kwasach tłuszczowych, zawsze zastanawiamy się nad ich wpływem na nasze zdrowie. Często z obawy przed ich działaniem, ograniczamy ich spożywanie. Dowiedz się, czym jest kwas stearynowy oraz czy powinieneś się go obawiać!

Czym jest kwas stearynowy?

Kwas stearynowy występuje w tłuszczach zwierzęcych pod postacią estrów z gliceryną. Kwas ten jest słabo rozpuszczalny w wodzie, dlatego wydobywa się go w procesie hydrolizy – czyli wymiany między wodą a rozpuszczaną w niej substancją, z wykorzystaniem wysokiej temperatury oraz wysokiego ciśnienia. W temperaturze pokojowej kwas stearynowy przypomina w konsystencji wosk, nie ma zapachu, przybiera barwę białawą lub krystaliczną, a w dotyku jest tłusty.

Wpływ kwasu stearynowego na organizm człowieka

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że kwas stearynowy jest normalnym składnikiem ciała oraz układu immunologicznego człowieka. Naturalnie znajduje się on w składzie limfocytów i czerwonych krwinek. Jeżeli organizm potrzebuje kwasu stearynowego i odczuwa jego niedobór, sam zaczyna go wytwarzać.

Kwas stearynowy – tak jak inne nasycone kwasy tłuszczowe – jest niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu. Substancje te są współodpowiedzialne za kondycję błon komórkowych (których w Twoim ciele są miliardy!). Według naukowców i lekarzy kwas stearynowy może również odgrywać bardzo ważną rolę w układzie odpornościowym.

Nie musimy obawiać się „przedawkowania” kwasu stearynowego, bo nasz organizm sam dba o równowagę pomiędzy kwasami nasyconymi i jednonienasyconymi. Po spożyciu kwas stearynowy bardzo szybko jest metabolizowany do kwasu oleinowego. Dzięki temu nie wpływa on negatywnie – w przeciwieństwie do innych nasyconych kwasów tłuszczowych – na poziom cholesterolu LDL.

Zastosowanie kwasu stearynowego

Kwas stearynowy jest wykorzystywany głównie w kosmetyce, a dokładniej w procesach związanych z wytwarzaniem mydeł i różnego rodzaju emulsji. Zadaniem kwasu jest połączenie fazy tłuszczowej oraz wodnej (stabilizacja emulsji), zagęszczenie  kosmetyku, przedłużanie jego trwałości (kwas zapobiega m.in. rozwarstwianiu się kremów).

Ponadto kwas stearynowy ma właściwości głęboko oczyszczające oraz tzw. renatłuszczające. Bardzo intensywnie nawilża skórę, a równocześnie wytwarza na niej powłokę lipidową, która stanowi ochronę przed utratą wody. Substancję znajdziemy we wszelkiego rodzaju kosmetykach: piankach do golenia, balsamach do ciała, kremach do twarzy, mydłach, mleczkach, pomadkach do ust.

Co ważne, żadne z dotychczas przeprowadzonych badań nie wykazały negatywnego wpływu kwasu stearynowego na zdrowie człowieka. Nie działa on drażniąco ani na skórę, ani na oczy.

Kwas stearynowy jest wykorzystywany także w produkcji kredek, świec oraz niektórych leków.