Czy pizza tuczy? Poznaj fakty i mity na temat tej włoskiej potrawy
Słyszysz „pizza” i już wyobrażasz sobie wałeczki tłuszczu, które zaczynają oplatać Twoje ciało oraz rosnący brzuch? Czy rzeczywiście pizza jest niezdrowa i przyczynia się do tycia? I tak, i nie. Bo wszystko zależy od tego, jaką jesz, jak często i z jakimi dodatkami. Rozprawmy się więc z popularnymi mitami o kultowym daniu prosto ze słonecznych Włoch.
Pizza to fast food
Czy aby na pewno? Po pierwsze, pochodzi z Włoch, a więc krainy dolce vita, gdzie klasyczny sos bolognese gotuje się cały dzień, a nie przez kilka minut, a życie płynie tu wolniej. W Neapolu czy Mediolanie jedzenie się smakuje, a nie pochłania, a w jego przygotowanie wkłada się serce. Już samo wybranie odpowiednich składników ma znaczenie. A największe – właściwie przygotowane ciasto. To, zgodnie z neapolitańską tradycją, rosnąć powinno… co najmniej dobę. Albo przynajmniej kilka godzin. Przygotowanie prawdziwej pizzy nie ma więc nic wspólnego z „szybkim jedzeniem”.
Pizza jest bardzo kaloryczna
I tak, i nie. Wszystko zależy od tego, jaką wybierzesz. Cienkie, tradycyjne ciasto zamiast grubego „odejmuje” już ok. 80 kcal od każdych 100 g tego smakołyku. Jesteś na diecie? Zamiast boczku czy pepperoni wybierz np. kurczaka, a zamiast czterech serów – jeden. Klasyczna pizza, co więcej, nie jest serwowana z kalorycznymi majonezowymi sosami, które wielu z nas tak uwielbia. Pozbądź się sosu czosnkowego, a wartość energetyczna spadnie. Klasyczna wegetariańska na cienkim cieście – serwowana np. przez restauracje takie jak Maxi Pizza to ok. 200 kcal na kawałek. W porównaniu z hamburgerem czy nawet tradycyjnie polskim schabowym z zasmażaną kapustą i ziemniakami omaszczonymi smażoną cebulką wypada naprawdę nieźle. Oczywiście, ta na cieście grubym, z serem w rantach, salami i boczkiem, polana majonezowym sosem będzie już o wiele cięższa… Wybór należy do Ciebie!
Pizza jest niezdrowa
Niekoniecznie. O kaloryczności już było. Ale teraz warto wspomnieć także o właściwościach… prozdrowotnych. Pizza zdrowa dla organizmu? Kuchnia śródziemnomorska dobrze służy Włochom, zapewniając nie tylko dobre samopoczucie, ale i doskonały stan zdrowia. Dlaczego? Ot, choćby ze względu na dużą ilość likopenu w pomidorach, które są jednym z najważniejszych składników każdej pizzy. Substancja ta wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Efekt? Jak potwierdzają wyniki badań naukowców z Mediolanu, ryzyko zawału u osób regularnie spożywających pizzę (tę tradycyjną, włoską) jest niższe aż o 38%! A jest jeszcze karwakrol, czyli organiczny związek chemiczny, który znajdziemy w oregano. On także może zapobiegać rakowi.
Czy zatem pizza naprawdę jest niezdrowa i tuczy? To zależy. Jeśli sięgasz po tę, która przyrządzana jest zgodnie z oryginalną recepturą z dobrej jakości składników i robisz to z umiarem – nie powinna Ci zaszkodzić. Pamiętaj więc po prostu o harmonii i balansie w swojej codziennej diecie i… nie bój się pizzy. Ta z wyższej półki na pewno Ci nie zaszkodzi.