Czy na pewno wiesz co jesz?

Avatar photo
16 kwietnia 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Warszawiacy już wiedzą co jedzą

W dniach 12-14 kwietnia br. Instytut Chemii Nadużywanej odwiedził Warszawę. Projekt edukujący w zakresie dodatków do żywności, cieszył się dużym zainteresowaniem odwiedzających pasaż handlowy M1. Interaktywna wystawa zachęcała mieszkańców stolicy do czytania etykiet i świadomej konsumpcji.

IMG_2934

Do dyspozycji konsumentów udostępniono interaktywną wystawę poświęconą dodatkom do żywności. Odwiedzający centrum handlowe mieli możliwość zobaczyć, poczuć i posmakować powszechnie stosowane barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku oraz konserwanty. Interaktywna ekspozycja zachęcała do czytania, sprawdzania etykiet i świadomej konsumpcji. Stanowiła okazję do przedyskutowania ze specjalistami zasadności stosowania dodatków w produkcji żywności.

IMG_2946

Instytut Chemii Nadużywanej największą popularnością cieszył się w godzinach 15.00 – 18.00. Największą uwagę odwiedzających skupiały interaktywne elementy ekspozycji, takie jak: INFOkiosk, stolik eksperymentów, półki z eksponatami oraz tablety multimedialne z wgranymi filmami i ciekawostkami. Z aplikacji INFOkiosk, służącej symulacji zakupów,  skorzystało blisko 500 osób. Dużym zainteresowaniem cieszyły się gabloty poświęcone poszczególnym grupom dodatków do żywności oraz ciekawostki zamieszczone na zewnętrznych ścianach ekspozycji.

IMG_2973

 

W ramach wyspy eksperymentów konsumenci przeprowadzali doświadczenia z wykorzystaniem substancji dodatkowych. Cieszący się dużą popularnością wirtualny sklep, zamiast rachunku z nazwami produktów drukował listę dodatków „E”, zawartych w wybranych produktach oraz 10 porad świadomych zakupów spożywczych. Zainteresowani pogłębieniem wiedzy w zakresie substancji dodatkowych otrzymywali Kieszonkowe słowniki barwników, aromatów, wzmacniaczy smaku i konserwantów, autorstwa mgr inż. Joanny Gajdy-Wyrębek. Rozdano ponad 1 000 słowników.

 

Odwiedzających Instytut Chemii Nadużywanej interesowała kwestia bezpieczeństwa dodatków do żywności.  Większość pytań dotyczyła wpływu substancji dodatkowych na zdrowie oraz zasad czytania etykiet i dokonywania wyboru artykułów spożywczych. Największe kontrowersje konsumentów budziły sposoby pozyskiwania dodatków do żywności, takich jak koszenila, otrzymywana w wyniku ekstrakcji wysuszonych żeńskich owadów, hodowanych na kaktusach w Ameryce Środkowej – mówi Paweł Reiski, student Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego w Bydgoszczy.

 

Organizatorem projektu jest Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. W wymiarze merytorycznym wspiera go mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek (specjalistka ds. substancji dodatkowych w żywności). Partnerem Instytutu Chemii Nadużywanej jest Centrum Sztuki Współczesnej, sponsorem – FRoSTA Sp. z o.o. Patronatem medialnym projekt objęły: TVP2, Radio Plus, Kuchnia, Super Linia, Żyjmy Dłużej, DietadlaZdrowia.pl, DobrzeJem.pl, UrodaiZdrowie.pl.

 

Więcej informacji na temat projektu na: facebook.com/InstytutChemiiNaduzywanej.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.