Czy na pewno wiesz co jesz? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Czy na pewno wiesz co jesz?

16 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Warszawiacy już wiedzą co jedzą

W dniach 12-14 kwietnia br. Instytut Chemii Nadużywanej odwiedził Warszawę. Projekt edukujący w zakresie dodatków do żywności, cieszył się dużym zainteresowaniem odwiedzających pasaż handlowy M1. Interaktywna wystawa zachęcała mieszkańców stolicy do czytania etykiet i świadomej konsumpcji.

IMG_2934

Do dyspozycji konsumentów udostępniono interaktywną wystawę poświęconą dodatkom do żywności. Odwiedzający centrum handlowe mieli możliwość zobaczyć, poczuć i posmakować powszechnie stosowane barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku oraz konserwanty. Interaktywna ekspozycja zachęcała do czytania, sprawdzania etykiet i świadomej konsumpcji. Stanowiła okazję do przedyskutowania ze specjalistami zasadności stosowania dodatków w produkcji żywności.

IMG_2946

Instytut Chemii Nadużywanej największą popularnością cieszył się w godzinach 15.00 – 18.00. Największą uwagę odwiedzających skupiały interaktywne elementy ekspozycji, takie jak: INFOkiosk, stolik eksperymentów, półki z eksponatami oraz tablety multimedialne z wgranymi filmami i ciekawostkami. Z aplikacji INFOkiosk, służącej symulacji zakupów,  skorzystało blisko 500 osób. Dużym zainteresowaniem cieszyły się gabloty poświęcone poszczególnym grupom dodatków do żywności oraz ciekawostki zamieszczone na zewnętrznych ścianach ekspozycji.

IMG_2973

 

W ramach wyspy eksperymentów konsumenci przeprowadzali doświadczenia z wykorzystaniem substancji dodatkowych. Cieszący się dużą popularnością wirtualny sklep, zamiast rachunku z nazwami produktów drukował listę dodatków „E”, zawartych w wybranych produktach oraz 10 porad świadomych zakupów spożywczych. Zainteresowani pogłębieniem wiedzy w zakresie substancji dodatkowych otrzymywali Kieszonkowe słowniki barwników, aromatów, wzmacniaczy smaku i konserwantów, autorstwa mgr inż. Joanny Gajdy-Wyrębek. Rozdano ponad 1 000 słowników.

 

Odwiedzających Instytut Chemii Nadużywanej interesowała kwestia bezpieczeństwa dodatków do żywności.  Większość pytań dotyczyła wpływu substancji dodatkowych na zdrowie oraz zasad czytania etykiet i dokonywania wyboru artykułów spożywczych. Największe kontrowersje konsumentów budziły sposoby pozyskiwania dodatków do żywności, takich jak koszenila, otrzymywana w wyniku ekstrakcji wysuszonych żeńskich owadów, hodowanych na kaktusach w Ameryce Środkowej – mówi Paweł Reiski, student Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego w Bydgoszczy.

 

Organizatorem projektu jest Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. W wymiarze merytorycznym wspiera go mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek (specjalistka ds. substancji dodatkowych w żywności). Partnerem Instytutu Chemii Nadużywanej jest Centrum Sztuki Współczesnej, sponsorem – FRoSTA Sp. z o.o. Patronatem medialnym projekt objęły: TVP2, Radio Plus, Kuchnia, Super Linia, Żyjmy Dłużej, DietadlaZdrowia.pl, DobrzeJem.pl, UrodaiZdrowie.pl.

 

Więcej informacji na temat projektu na: facebook.com/InstytutChemiiNaduzywanej.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Czy na pewno wiesz co jesz?

  1. avatar KroliczekDoswiadczalny pisze:

    Fajny pomysł, przydałoby się coś takiego we Wrocławiu również…;)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...