URODA I ZDROWIE

Czy na pewno wiesz co jesz?

16 kwietnia 2013, dodał: Redakcja

Warszawiacy już wiedzą co jedzą

W dniach 12-14 kwietnia br. Instytut Chemii Nadużywanej odwiedził Warszawę. Projekt edukujący w zakresie dodatków do żywności, cieszył się dużym zainteresowaniem odwiedzających pasaż handlowy M1. Interaktywna wystawa zachęcała mieszkańców stolicy do czytania etykiet i świadomej konsumpcji.

IMG_2934

Do dyspozycji konsumentów udostępniono interaktywną wystawę poświęconą dodatkom do żywności. Odwiedzający centrum handlowe mieli możliwość zobaczyć, poczuć i posmakować powszechnie stosowane barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku oraz konserwanty. Interaktywna ekspozycja zachęcała do czytania, sprawdzania etykiet i świadomej konsumpcji. Stanowiła okazję do przedyskutowania ze specjalistami zasadności stosowania dodatków w produkcji żywności.

IMG_2946

Instytut Chemii Nadużywanej największą popularnością cieszył się w godzinach 15.00 – 18.00. Największą uwagę odwiedzających skupiały interaktywne elementy ekspozycji, takie jak: INFOkiosk, stolik eksperymentów, półki z eksponatami oraz tablety multimedialne z wgranymi filmami i ciekawostkami. Z aplikacji INFOkiosk, służącej symulacji zakupów,  skorzystało blisko 500 osób. Dużym zainteresowaniem cieszyły się gabloty poświęcone poszczególnym grupom dodatków do żywności oraz ciekawostki zamieszczone na zewnętrznych ścianach ekspozycji.

IMG_2973

 

W ramach wyspy eksperymentów konsumenci przeprowadzali doświadczenia z wykorzystaniem substancji dodatkowych. Cieszący się dużą popularnością wirtualny sklep, zamiast rachunku z nazwami produktów drukował listę dodatków „E”, zawartych w wybranych produktach oraz 10 porad świadomych zakupów spożywczych. Zainteresowani pogłębieniem wiedzy w zakresie substancji dodatkowych otrzymywali Kieszonkowe słowniki barwników, aromatów, wzmacniaczy smaku i konserwantów, autorstwa mgr inż. Joanny Gajdy-Wyrębek. Rozdano ponad 1 000 słowników.

 

Odwiedzających Instytut Chemii Nadużywanej interesowała kwestia bezpieczeństwa dodatków do żywności. Większość pytań dotyczyła wpływu substancji dodatkowych na zdrowie oraz zasad czytania etykiet i dokonywania wyboru artykułów spożywczych. Największe kontrowersje konsumentów budziły sposoby pozyskiwania dodatków do żywności, takich jak koszenila, otrzymywana w wyniku ekstrakcji wysuszonych żeńskich owadów, hodowanych na kaktusach w Ameryce Środkowej – mówi Paweł Reiski, student Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego w Bydgoszczy.

 

Organizatorem projektu jest Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. W wymiarze merytorycznym wspiera go mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek (specjalistka ds. substancji dodatkowych w żywności). Partnerem Instytutu Chemii Nadużywanej jest Centrum Sztuki Współczesnej, sponsorem – FRoSTA Sp. z o.o. Patronatem medialnym projekt objęły: TVP2, Radio Plus, Kuchnia, Super Linia, Żyjmy Dłużej, DietadlaZdrowia.pl, DobrzeJem.pl, UrodaiZdrowie.pl.

 

Więcej informacji na temat projektu na: facebook.com/InstytutChemiiNaduzywanej.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Czy na pewno wiesz co jesz?

  1. avatar KroliczekDoswiadczalny pisze:

    Fajny pomysł, przydałoby się coś takiego we Wrocławiu również…;)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Brak ochoty na seks u faceta
Ostatnie badania wskazują, że stres obniża popęd u facetów, a dodatkowo hamuje...
Jak się ubrać na narty
Trzeba ubrać się ciepło - żeby nie przewiało nas na stoku... Ale...
Nieinwazyjne metody wyszczuplania
Ćwiczenia są zdrowe i nieinwazyjne, więc nie bójmy się tak wysiłku dziewczyny :)
Niebanalny podryw - eksperyment
W necie trudno spodziewać się finezji, raczej na żywo facet będzie się starał,...