Warszawiacy już wiedzą co jedzą
W dniach 12-14 kwietnia br. Instytut Chemii Nadużywanej odwiedził Warszawę. Projekt edukujący w zakresie dodatków do żywności, cieszył się dużym zainteresowaniem odwiedzających pasaż handlowy M1. Interaktywna wystawa zachęcała mieszkańców stolicy do czytania etykiet i świadomej konsumpcji.
Do dyspozycji konsumentów udostępniono interaktywną wystawę poświęconą dodatkom do żywności. Odwiedzający centrum handlowe mieli możliwość zobaczyć, poczuć i posmakować powszechnie stosowane barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku oraz konserwanty. Interaktywna ekspozycja zachęcała do czytania, sprawdzania etykiet i świadomej konsumpcji. Stanowiła okazję do przedyskutowania ze specjalistami zasadności stosowania dodatków w produkcji żywności.
Instytut Chemii Nadużywanej największą popularnością cieszył się w godzinach 15.00 – 18.00. Największą uwagę odwiedzających skupiały interaktywne elementy ekspozycji, takie jak: INFOkiosk, stolik eksperymentów, półki z eksponatami oraz tablety multimedialne z wgranymi filmami i ciekawostkami. Z aplikacji INFOkiosk, służącej symulacji zakupów, skorzystało blisko 500 osób. Dużym zainteresowaniem cieszyły się gabloty poświęcone poszczególnym grupom dodatków do żywności oraz ciekawostki zamieszczone na zewnętrznych ścianach ekspozycji.
W ramach wyspy eksperymentów konsumenci przeprowadzali doświadczenia z wykorzystaniem substancji dodatkowych. Cieszący się dużą popularnością wirtualny sklep, zamiast rachunku z nazwami produktów drukował listę dodatków „E”, zawartych w wybranych produktach oraz 10 porad świadomych zakupów spożywczych. Zainteresowani pogłębieniem wiedzy w zakresie substancji dodatkowych otrzymywali Kieszonkowe słowniki barwników, aromatów, wzmacniaczy smaku i konserwantów, autorstwa mgr inż. Joanny Gajdy-Wyrębek. Rozdano ponad 1 000 słowników.
Odwiedzających Instytut Chemii Nadużywanej interesowała kwestia bezpieczeństwa dodatków do żywności. Większość pytań dotyczyła wpływu substancji dodatkowych na zdrowie oraz zasad czytania etykiet i dokonywania wyboru artykułów spożywczych. Największe kontrowersje konsumentów budziły sposoby pozyskiwania dodatków do żywności, takich jak koszenila, otrzymywana w wyniku ekstrakcji wysuszonych żeńskich owadów, hodowanych na kaktusach w Ameryce Środkowej – mówi Paweł Reiski, student Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego w Bydgoszczy.
Organizatorem projektu jest Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. W wymiarze merytorycznym wspiera go mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek (specjalistka ds. substancji dodatkowych w żywności). Partnerem Instytutu Chemii Nadużywanej jest Centrum Sztuki Współczesnej, sponsorem – FRoSTA Sp. z o.o. Patronatem medialnym projekt objęły: TVP2, Radio Plus, Kuchnia, Super Linia, Żyjmy Dłużej, DietadlaZdrowia.pl, DobrzeJem.pl, UrodaiZdrowie.pl.
Więcej informacji na temat projektu na: facebook.com/InstytutChemiiNaduzywanej.