Czy kawa jest zdrowa?

5 sierpnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Utarło się, że kawa nie jest przeznaczona dla wszystkich. Jednak picie kawy ma również właściwości zdrowotne. Wskazuje na to wiele badań, które potwierdzają, że picie kawy w odpowiednich ilościach nie szkodzi zdrowiu. Wpływa na poprawę koncentracji i pamięć, przyspiesza metabolizm, zmniejsza ryzyko Alzheimera i chroni przed nowotworami. Wiele osób na świecie swój dzień rozpoczyna od filiżanki kawy. Kawa rozpuszczalna lub kawa świeżo palona są przyjemnością dla podniebienia jej miłośników.

Picie kawy i jej wpływ na zdrowie

Czy powinniśmy ograniczać się do picia kawy w ciągu dnia? W sytuacji, gdy kawa pita jest z umiarem, tj. do około 300 mg kofeiny dziennie, która jest dopuszczalną dawką, nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Jej picie zmniejsza ryzyko wielu chorób, m.in. zmniejsza ryzyko raka wątroby lub chorób serca. Spożywanie kawy ma również swoje zalety w postaci wzrostu energii. Przez większości z nas praktykowane jest to o poranku. Dzieje się tak za sprawą kofeiny, który zawarty jest w tym napoju. Kawa zatem zmniejsza poczucie zmęczenia i pozytywnie wpływa na nasz organizm.

A co w przypadku cukrzycy typu 2, która jest najczęstszą występująca chorobą cukrzycy na świecie? Regularne spożycie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i może przyczynić się do jej zahamowania, dlatego nie ma ogólnych przeciwskazań, aby móc swobodnie pić „małą czarną”. Kawa jest znana ludziom od stuleci i niejednokrotnie potrafi zaskoczyć nas smakiem, aromatem i alternatywnymi metodami parzenia kawy.

Jakość kawy ziarnistej ma znaczenie

Wysokojakościowo kawa wyróżnia się przede wszystkim smakiem i aromatem. Na rynku jest wiele odmian kawy, które różnią się między sobą kwasowością, zróżnicowaną słodyczą oraz goryczką, a także stopniem palenia, co ma znaczenie przy kawach ziarnistych.

W odniesieniu do kaw rozpuszczalnych, gdzie zawartość kofeiny jest mniejsza, smak ten może znacząco odbiegać od przygotowanej kawy ze zmielonych ziaren. Kawa rozpuszczalna ma być przede wszystkim szybka i prosta, dlatego tak wiele osób decyduje się ją spożywać każdego dnia nie zwracając uwagi na sposób jej parzenia. Warto jednak spojrzeć przez zakupem na skład kawy rozpuszczalnej, gdyż mogą w sobie zawierać np. spore ilości cukru lub barwników, jak popularne kawy „3w1”.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy kawa świeżo palona jest zdrowsza od kawy rozpuszczalnej. Chcąc jednak poznać nowe smaki i rozkoszować się prawdziwym aromatem tego napoju, warto spróbować kaw ziarnistych, które odpowiednio zmielone, a następnie przygotowane w ekspresie lub kawiarce, zmienią w zupełności postrzeganie smaku samej kawy.