Czy dieta pudełkowa wzmocni moją odporność?

2 marca 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Panująca pora roku oraz trwająca już rok sytuacja pandemiczna, skłoniła nas do zadbania o odporność. Jesteśmy bardziej wyczuleni na częste infekcje i słabe samopoczucie. Często sięgamy po specyfiki z apteki, ale zazwyczaj wystarczy zdrowa dieta. Czy dieta pudełkowa to dobry wybór?

Dieta pudełkowa zapewni Ci odpowiednią kaloryczność

Wspieranie odporności kojarzy nam się z witaminami i składnikami mineralnymi, ale dużym czynnikiem wpływającym na naszą odporność jest odpowiednia waga. Nadwaga i otyłość sprzyjają chorobom, infekcjom i różnym schorzeniom. Również niedożywienie będzie miało tragiczny wpływ na nasz układ immunologiczny. Odpowiednia kaloryczność diety wyliczona przez dietetyków pozwoli na osiągnięcie prawidłowej wagi, a tym samym odporności.

Fit catering to odpowiednia ilość i rodzaj składników odżywczych

Nie tylko ilość, ale też rodzaj składników odżywczych ma znaczenie. W diecie pudełkowej stosuje się produkty pełnoziarniste: chleby, makarony, ryże, kasze, płatki owsiane. Są to węglowodany złożone, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. W odróżnieniu od węglowodanów prostych, które podnoszą poziom glukozy we krwi, a tym samym działają negatywnie na układ odpornościowy.

Również zdrowe tłuszcze chronią naszą odporność. Ryby, orzechy, oliwa z oliwek czy awokado to źródła zdrowych kwasów tłuszczowych, wspierających naszą odporność. Takie tłuszcze łagodzą wszystkie stany zapalne w naszym ciele, a więc potencjalne ogniska choroby. Dieta pudełkowa dostarcza nam posiłki o odpowiednim stosunku węglowodanów, tłuszczu i białka, dzięki czemu robimy kolejny krok w stronę odporności.

Warzywa i owoce to nasza tarcza obronna i główne składniki pudełek

Po otwarciu pudełka z fit cateringu np. od Bediet pierwsze co rzuca się w oczy to kolory: zielony, czerwony, pomarańczowy, fioletowy. 5 porcji warzyw i owoców to najlepsze co możemy zrobić dla naszej odporności. Zawarte w nich witaminy i składniki mineralne wspierają nasz układ immunologiczny, zwalczają infekcje, dbają o nasze samopoczucie i pomagają zwalczać stres. Szczególne znaczenie ma witamina C i beta-karoten. Ten drugi chroni grasicę, a więc gruczoł odpowiedzialny za układ odpornościowy przed negatywnym wpływem wolnych rodników.  Witamina C pobudza komórki odpowiedzialne za odporność. Oczywiście żeby zwalczać choroby potrzebujemy też innych składników: witaminy E, B6, cynku żelaza, magnezu, witaminy D.

Dieta pudełkowa stosuje naturalne wspomagacze

Niektóre produkty mają wyjątkowe duże działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Należą do nich imbir, czosnek czy cebula. Są one stosowane jako dodatki w diecie pudełkowej: marynaty do mięs, dodatki do sałatek, dań kuchni azjatyckiej, włoskiej czy meksykańskiej. Również ostre przyprawy, takie jak chilli czy kurkuma mają wykazane działanie antybakteryjne.

Dieta pełna zdrowych składników to nie wszystko. Dla najlepszej odporności trzeba jeszcze dodać ćwiczenia i ogólną aktywność fizyczną. Taki styl życia zapewni nam najlepszą możliwą odporność, wśród wielu innych zalet.