Aspartam to bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych słodzików używanych na całym świecie. Ten organiczny związek znajduje się między innymi w napojach izotonicznych, gumach do żucia oraz w wielu innych produktach spożywczych.
Coraz większa liczba osób zadaje sobie pytanie, czy aspartam jest szkodliwy i czy może wywoływać niebezpieczne dla organizmu ludzkiego choroby. Zdania na temat szkodliwości aspartamu są wciąż dość mocno podzielone. Podczas gdy jedni uważają związek ten za zupełnie bezpieczny, to są jednak i tacy, zdaniem których aspartam jest groźną dla człowieka trucizną.
Czym jest aspartam?
Aspartam pod względem chemicznym składa się z fenyloalaniny, kwasu asparaginowego oraz estru metylowego. To właśnie ta ostatnia substancja ma zdolności przekształcania się w metanol o toksycznym działaniu. Poszukując odpowiedzi na pytanie, co to jest aspartam, warto też zwrócić uwagę na to, iż związki w nim zawarte utleniają się do formaldehydu, a ten składnik jest dla człowieka znacznie bardziej niebezpieczny niż alkohol.
Aspartam-słodzik jest dodawany nie tylko do gum do życia czy napojów typu „light”. Związek ten można znaleźć także w marmoladach, jogurtach, czekoladzie, a także w pokarmach zbożowych. Wystarczy, że wpiszemy w wyszukiwarkę internetową frazę aspartam produkty, a szybko uzyskamy listę artykułów, w których znajduje się ta wciąż budząca kontrowersje substancja.
Aspartam jako słodzik jest ponad dwieście razy słodszy od sacharozy, czyli cukru buraczanego. To prawdopodobnie ta właściwość czyni aspartam produktem tak powszechnie wykorzystywanym w przemyśle spożywczym.
Aspartam a skutki uboczne
Chociaż aspartam jako popularny słodzik jest dodawany do żywności na masową skalę, to jednak stosunkowo rzadko można usłyszeć o skutkach ubocznych wywoływanych przez ten związek. Wpływ aspartamu na zdrowie człowieka jest wciąż przedmiotem sporów, jednak na przestrzeni lat zostało udokumentowanych wiele efektów niepożądanych, które są wywoływane głównie nadmiarem aspartamu w ludzkim organizmie.
Do szkodliwych skutków ubocznych aspartamu zalicza się przede wszystkim bóle głowy, apatię, zmęczenie, rozdrażnienie, kołatanie serca, szum w uszach oraz ogólne problemy z koncentracją. Wielu naukowców wiąże także nadmiar tego słodzika z powstawaniem takich chorób, jak nowotwory, stwardnienie rozsiane oraz cukrzyca.
zobacz również:
-
Czy słodziki są bezpieczne?
-
Czy żucie gumy jest zdrowe?
-
Zamiast cukru – stewia!
-
Co kryje w sobie light?