Czekoladowa zupa z orzeszkami

17 października 2011, dodał: Paula
Artykuł zewnętrzny

Składniki

100 g gorzkiej czekolady
500 ml mleko
500 ml śmietanki
100 g cukru
4 żółtka
50 g kakao
3 łyżki likieru (advocat)

Do przybrania:
125 ml śmietanki kremówki
150 g orzechów


Opis i przyrządzanie

Czekoladę położyć na patelni, wstawić do nagrzanego piekarnika na 4 do 5 minut.

Miękką czekoladę utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami mleka. W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić kakao.

Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztartą czekoladę i kakao. Dobrze rozbić, by nie było grudek, zagotować. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać.

Żółtka ubić, powoli wlewać do gorącej zupy. Przez cały czas ubijać trzepaczką, aby nie doszło do ścięcia żółtek. Pod koniec wlać likier. Wymieszać, ostudzić, wstawić do lodówki.

Orzechy grubo posiekać. Ubić kremówkę. Zupę przybrać orzechami i bitą śmietaną.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.