Czekoladowa zupa z orzeszkami

17 października 2011, dodał: Paula
Artykuł zewnętrzny

Składniki

100 g gorzkiej czekolady
500 ml mleko
500 ml śmietanki
100 g cukru
4 żółtka
50 g kakao
3 łyżki likieru (advocat)

Do przybrania:
125 ml śmietanki kremówki
150 g orzechów


Opis i przyrządzanie

Czekoladę położyć na patelni, wstawić do nagrzanego piekarnika na 4 do 5 minut.

Miękką czekoladę utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami mleka. W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić kakao.

Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztartą czekoladę i kakao. Dobrze rozbić, by nie było grudek, zagotować. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać.

Żółtka ubić, powoli wlewać do gorącej zupy. Przez cały czas ubijać trzepaczką, aby nie doszło do ścięcia żółtek. Pod koniec wlać likier. Wymieszać, ostudzić, wstawić do lodówki.

Orzechy grubo posiekać. Ubić kremówkę. Zupę przybrać orzechami i bitą śmietaną.



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...