Cztery składniki, a tyle radości. Kluski ziemniaczane, które pokochasz
Kluski ziemniaczane to staromodne danie, często podawane z niedzielną pieczenią i sosem. Świetnie smakują także podawane z kremowym sosem grzybowym lub pożywnym gulaszem wołowym. Wiele osób unika tego typu potraw ze względu na ich kaloryczność oraz czas potrzebny na przygotowanie. Tymczasem smak takiego obiadu jest wyborny i od czasu do czasu można sobie pozwolić na rozpieszczenie podniebienia.
Kluski ziemniaczane można spotkać na całym świecie w różnych postaciach, począwszy od gnocchi we Włoszech, przez knedliczki ziemniaczane w Czechach i cepeliny na Litwie po kluski śląskie w Polsce. Kluski ziemniaczane po polsku to wyjątkowe kulki z dziurką wykonane z sezonowanych ziemniaków i skrobi. Istnieje wiele sposobów na zrobienie klasycznych klusek ziemniaczanych, w tym niektóre z wykorzystaniem całości lub części surowych ziemniaków, niektóre z mąki pszennej, a jeszcze inne z wykorzystaniem mąki pszennej i częściowo skrobi. Im więcej surowych ziemniaków, tym twardsze są gotowe kluski, a im więcej ugotowanych ziemniaków, tym kluska jest bardziej miękka i puszysta. Uwielbiam i jedną i drugą wersję, ale nieco wolę kluski z gotowanych ziemniaków. Prezentowana wersja zawiera gotowane ziemniaki, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajka. Miękkie i delikatne, stanowią idealny obiad jako dodatek do dań mięsnych i sosów lub dań na bazie sosów wegetariańskich.
Fot.: Redakcja (M.D.)
Konsystencja klusek ziemniaczanych powinna być zwarta, ale nie lepka, co najlepiej osiągnąć, ugniatając ziemniaki, pozwalając im ostygnąć, a następnie delikatnie mieszając składniki. Wykonanie klusek jest proste, a gotowe stanowią doskonały dodatek do wielu potraw i sosów. Mając ciut więcej czasu można przygotować większą ilość klusek ziemniaczanych i je zamrozić. Ugotowane kluski wystarczy wystudzić (np. na blasze do pieczenia, aby się nie skleiły) a następnie włożyć do pudełka lub woreczka i przenieść do zamrażalnika, gdzie mogą być przechowywane przez okres do jednego miesiąca. Jeśli chcemy zrobić kluski ziemniaczane wcześniej, ale nie chcemy ich zamrażać, możemy ugotowane i wystudzone przechowywać w lodówce do 3 dni. Osobiście uważam, że kluski ziemniaczane najlepiej spożywać tego samego dnia, ponieważ później ich konsystencja i smak ulegają zmianie (pogorszeniu). Mój syn uwielbia jednak pozostałości po obiedzie i spożywa kluski, które zostały, krojąc je i smażąc na maśle.
Uniwersalny przepis na kluski ziemniaczane
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 jajko
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
– 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Napełnić duży garnek wodą, dodać sól i odrobinę oleju. Zagotować. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzić je i jeszcze gorące przełożyć do miski. Za pomocą miksera zmiksować ziemniaki, aż się rozpadną. Dodać mąkę i jajko i ponownie zmiksować. Idealny do zrobienia ciasta jest mikser planetarny, który zrobi ciasto. Przenieść ciasto na dobrze posypaną mąką powierzchnię i odcinając po kawałku robić kulkę, a następnie lekko ją spłaszczyć i zrobić wgłębienie (palcem, trzonkiem łyżki, szpatułką itp.). Gdy woda się zagotuje, wrzucać kluski w partiach i gotować na małym ogniu przez ok. 1 min. od wypłynięcia na wierzch. Kluski mogą się rozpadać, jeśli będą gotowane zbyt długo. Wyjąć z garnka i podawać.