Herbata czerwona, znana również jako herbata Pu-Erh to jedna z mało znanych jeszcze odmian herbaty w Polsce. A szkoda, ponieważ badania pokazują, że zawiera ona w swoim składzie wiele cennych substancji, które mogą korzystnie wpłynąć na nasz organizm.
Historia czerwonej herbaty sięga aż do drugiej połowy I wieku n.e. Wówczas była ona niezwykłym rarytasem, przywilej jej picia posiadał tylko cesarz Chin pochodzący z dynastii Tang.
Swoją niezwykłą barwę zawdzięcza procesowi krótkiej fermentacji, podczas której jej brzegi nabierają czerwonego koloru. Ma również dość charakterystyczny smak, często opisywany jako smak ziemi.
Czerwona herbata znana jest przede wszystkim jako skuteczny sposób na walkę z nadmiarem tkanki tłuszczowej. W jaki sposób działa? Otóż posiada w swoim składzie związki aktywujące enzymy trawienne naszego przewodu pokarmowego. Dzięki temu nasz metabolizm przyspiesza i szybciej możemy spalić to, co zjedliśmy. Wg francuskich naukowców, 88% osób pijących regularnie czerwoną herbatę straciło w przeciągu miesiąca 3,2- 10,8 kg.
Oprócz tego, czerwona herbata ma wiele innych właściwości: wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu we krwi, ma działanie oczyszczające, pobudza układ krwionośny.
Czerwona herbata ma wielu zwolenników, choć znajdą się i tacy, którym jej smak zupełnie nie odpowiada. Warto jednak jej spróbować, aby wyrobić sobie o niej własne zdanie. Nic na tym nie stracimy, a możemy wiele zyskać.
zobacz również:
-
Co zawiera herbata?
-
Dieta zielona
-
Herbata ziołowa oczyszczająca organizm ze złogów
-
Herbata z cytryną zagrożeniem dla naszego zdrowia?