Czerwona fasola po kijowsku (zmodyfikowana po mojemu)
Artykuł zewnętrzny
2 puszki czerwonej fasoli
¼ kostki masła
2 ząbki czosnku
jajko
bułka tarta
szczypta soli
olej do smażenia
Masło połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Fasolę dokładnie odsączyć z zalewy, ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Jeśli masa fasolowa jest zbyt rzadka, dosypać bułki tartej. Formować w rękach wałeczki. W każdym zrobić wgłębienie, w które nałożyć część masła czosnkowego i zakleić tak, żeby masło znalazło się w środku. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać od razu (masło musi być płynne). Z podanych proporcji wychodzi 6 lub 7 sztuk.
Podawać z ziemniakami z wody, surówką lub sałatką, albo sosem czosnkowym.
Smacznego :)