Czerwona fasola po kijowsku (zmodyfikowana po mojemu)

13 lutego 2010, dodał: molly
Artykuł zewnętrzny

2 puszki czerwonej fasoli
¼ kostki masła
2 ząbki czosnku
jajko
bułka tarta
szczypta soli

olej do smażenia

Masło połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Fasolę dokładnie odsączyć z zalewy, ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Jeśli masa fasolowa jest zbyt rzadka, dosypać bułki tartej. Formować w rękach wałeczki. W każdym zrobić wgłębienie, w które nałożyć część masła czosnkowego i zakleić tak, żeby masło znalazło się w środku. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać od razu (masło musi być płynne). Z podanych proporcji wychodzi 6 lub 7 sztuk.

Podawać z ziemniakami z wody, surówką lub sałatką, albo sosem czosnkowym.

Smacznego :)

file1266084935