Czenachi – przepis z Ukrainy
50 – 60 dkg mięsa wołowego bez kości
1 cebula
1 czerwony burak
2 kostki rosołowe lub rosół
2 spore młode marchewki
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
ostra papryka
koncentrat pomidorowy
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
koperek zielony
1 – 2 ziemniaki
olej do smażenia
Gotujemy rosół, smażymy pokrojone w grubą kostkę mięso wołowe przyprawione solą i pieprzem. Dodajemy cebulę na koniec smażenia. Wrzucamy do rosołu mięso, obranego czerwonego buraka oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodaje startą na grubej tarce marchew. Na koniec dodajemy fasolę czerwoną z puszki i jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy ostrą papryką i pieprzem i zaprawiamy mąką. Potrawa ta powinna być dosyć gęsta nie wodnista.
Smażymy frytki z 2 ziemniaków i wkładamy do zupy na talerzu – po kilka sztuk. Dodajemy czosnek drobno posiekany (jak kto lubi) i posypujemy zielonym koperkiem.
Oczywiście na Ukrainie jedzą to z pieczywem, u nas nie koniecznie.
// <![CDATA[
var nsix_params = new Object();
nsix_params.fcolor = '#FF6600′;//
nsix_params.adareas = [’intertext’];//
document.write(”);
// ]]>