Czenachi – przepis z Ukrainy

10 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    50 – 60 dkg mięsa wołowego bez kości
    1 cebula
    1 czerwony burak
    2 kostki rosołowe lub rosół
    2 spore młode marchewki
    listek laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    koncentrat pomidorowy
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 ząbek czosnku
    koperek zielony
    1 – 2 ziemniaki
    olej do smażenia

      Gotujemy rosół, smażymy pokrojone w grubą kostkę mięso wołowe przyprawione solą i pieprzem. Dodajemy cebulę na koniec smażenia. Wrzucamy do rosołu mięso, obranego czerwonego buraka oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodaje startą na grubej tarce marchew. Na koniec dodajemy fasolę czerwoną z puszki i jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy ostrą papryką i pieprzem i zaprawiamy mąką. Potrawa ta powinna być dosyć gęsta nie wodnista.
      Smażymy frytki z 2 ziemniaków i wkładamy do zupy na talerzu – po kilka sztuk. Dodajemy czosnek drobno posiekany (jak kto lubi) i posypujemy zielonym koperkiem.
      Oczywiście na Ukrainie jedzą to z pieczywem, u nas nie koniecznie.

      // <![CDATA[
      var nsix_params = new Object();
      nsix_params.fcolor = '#FF6600′;//
      nsix_params.adareas = [’intertext’];//
      document.write(”);
      // ]]>

      file1263136161