Czekoladowy mus z malinami

7 lipca 2013, dodał: milagro
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

70 g cukru

12 listków mięty

150 ml śmietany 36%

150 g gorzkiej czekolady

30 g masła

3 jajka

sól

200 g malin

3 łyżki drobnego cukru

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj 50 ml wody z 20 g cukru. Dodaj posiekaną miętę i połowę śmietany. Gotować na wolnym ogniu, aż masa uzyska gęstą, kremową konsystencję. Czekoladę i masło rozpuść, stale mieszając. Odstawić do schłodzenia. Żółtka utrzeć z połową pozostałego cukru. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a resztę śmietany ubić.

Do czekoladowej masy dodać żółtka i masę śmietanową, a następnie piane z białek i ubitą śmietanę. Masę przelać do pucharków.

W rondelku zagoto9wac 3 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Wsypać maliny (kilka odłożyć), rozgotować je w syropie. Przetrzeć przez gęste sitko i znów gotować na wolnym ogniu aż mus zgęstnieje. Podawać go z sosem malinowym, udekorować owocami.