Czekoladowy mus z malinami
Składniki:
70 g cukru
12 listków mięty
150 ml śmietany 36%
150 g gorzkiej czekolady
30 g masła
3 jajka
sól
200 g malin
3 łyżki drobnego cukru
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj 50 ml wody z 20 g cukru. Dodaj posiekaną miętę i połowę śmietany. Gotować na wolnym ogniu, aż masa uzyska gęstą, kremową konsystencję. Czekoladę i masło rozpuść, stale mieszając. Odstawić do schłodzenia. Żółtka utrzeć z połową pozostałego cukru. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a resztę śmietany ubić.
Do czekoladowej masy dodać żółtka i masę śmietanową, a następnie piane z białek i ubitą śmietanę. Masę przelać do pucharków.
W rondelku zagoto9wac 3 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Wsypać maliny (kilka odłożyć), rozgotować je w syropie. Przetrzeć przez gęste sitko i znów gotować na wolnym ogniu aż mus zgęstnieje. Podawać go z sosem malinowym, udekorować owocami.