Czekoladowy budyń domowej roboty
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki
- 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
Gorzką czekoladę kruszę do rondelka
na ogniu roztapiam, jakże chęć jest wielka
by ją zjeść, lecz muszę deser przygotować,
żółtka z cukrem ubić sił swych nie żałować.
Dodam czekoladę, mąkę trochę mleka,
wszystko zgrabnie mieszam i niech chwilę czeka
gdyż gotuję resztę mleka na kuchence,
masę w niego wlewam i rogalką kręcę
aby żadne grudki tutaj nie powstały
już mi ślinka cieknie lecz gorący cały.
No i budyń wlewam w mig do salaterek
na jesienne chłody to super deserek.
A potem już będę żwawa jak motylek,
mrozy mi nie straszne i do wiosny byle…