Czekoladowe muffiny z orzechami i  rodzynkami

23 listopada 2012, dodał: Qumika
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 jajka

0,5 szkl oleju

0,5 szkl jogurtu naturalnego (ja nigdy nie odmierzam i daje jeden mały kubeczek)

1,5 szkl mąki

0,5 szkl cukru

cukier wanilinowy

3 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

szczypta soli

rodzynki

orzechy (kto jakie lubi, ja preferuję włoskie)  – rozdrobnione

Składniki tak zwane suche, wsypuję do dużej miski wszystkie razem, jajka roztrzepuję widelcem  i dodaję do nich olej i jogurt. Łączę powstałą masę z suchymi składnikami, mieszam łyżką  i dodaję orzechy oraz rodzynki. Przekładam do papierowych foremek (niestety nie posiadam jeszcze formy) i wstawiam do nagrzanego do 180o C piekarnika na 15-20 minut. Ważne żeby nie piec ich za długo, powinny być lekko wilgotne w środku. Muffinki wychodzą przepyszne, mój mąż do dzisiaj wypomina mi jak zjadłam sama całą partię zanim on wrócił z pracy.