Czekoladowe muffiny z orzechami i  rodzynkami

23 listopada 2012,
dodał: Qumika
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 jajka

0,5 szkl oleju

0,5 szkl jogurtu naturalnego (ja nigdy nie odmierzam i daje jeden mały kubeczek)

1,5 szkl mąki

0,5 szkl cukru

cukier wanilinowy

3 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

szczypta soli

rodzynki

orzechy (kto jakie lubi, ja preferuję włoskie)  – rozdrobnione

Składniki tak zwane suche, wsypuję do dużej miski wszystkie razem, jajka roztrzepuję widelcem  i dodaję do nich olej i jogurt. Łączę powstałą masę z suchymi składnikami, mieszam łyżką  i dodaję orzechy oraz rodzynki. Przekładam do papierowych foremek (niestety nie posiadam jeszcze formy) i wstawiam do nagrzanego do 180o C piekarnika na 15-20 minut. Ważne żeby nie piec ich za długo, powinny być lekko wilgotne w środku. Muffinki wychodzą przepyszne, mój mąż do dzisiaj wypomina mi jak zjadłam sama całą partię zanim on wrócił z pracy.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....