Czekoladowe muffiny z orzechami i rodzynkami
składniki:
2 jajka
0,5 szkl oleju
0,5 szkl jogurtu naturalnego (ja nigdy nie odmierzam i daje jeden mały kubeczek)
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
cukier wanilinowy
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
rodzynki
orzechy (kto jakie lubi, ja preferuję włoskie) – rozdrobnione
Składniki tak zwane suche, wsypuję do dużej miski wszystkie razem, jajka roztrzepuję widelcem i dodaję do nich olej i jogurt. Łączę powstałą masę z suchymi składnikami, mieszam łyżką i dodaję orzechy oraz rodzynki. Przekładam do papierowych foremek (niestety nie posiadam jeszcze formy) i wstawiam do nagrzanego do 180o C piekarnika na 15-20 minut. Ważne żeby nie piec ich za długo, powinny być lekko wilgotne w środku. Muffinki wychodzą przepyszne, mój mąż do dzisiaj wypomina mi jak zjadłam sama całą partię zanim on wrócił z pracy.