Czekoladowa rolada z kremem czekoladowym, galaretką i truskawkami

20 lipca 2012, dodał: alaaa
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

krem czekoladowy,
1 kostka margaryny,
4 szt jajka,
1 szkl cukru,
1 szt czekolady gorzkiej,
3 łyżeczki kakao ciemnego,
Biszkopt czekoladowy,
5 szt jajek,
5 łyżek cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki kakao ciemnego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szt galaretki wiśniowej,
do dekoracji czekoladowa posypka,
truskawki

Przygotowanie:

Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubijamy tak długo aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao przez sitko dodać do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką.Masę wylać na blachę z brzegami wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 25 min w 170 st.Po wyjęciu ciepły biszkopt zwinąć w roladę i owinąć bawełnianym ręcznikiem.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Krem; Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i przesiane przez sitko kakao. Mieszać łyżką do rozpuszczenia czekolady i odstawić do wystudzenia.Margarynę utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową.Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do stężenia. Odłożyć kremu na posmarowanie rolady,resztę kremu rozsmarować na biszkopcie,ułożyć przez całą długość rolady pasek galaretki i zwinąć.Całą roladę posmarować odłożonym kremem ,na górę wyłożyć przeciśniętą przez prasę do ziemniaków galaretkę,ozdobić plasterkami truskawek i obsypać czekoladową posypką.Odłożyć do stężenia kremu.

file1342799910



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz