Czas na herbatę!

Avatar photo
10 lutego 2010,
dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

herbata_02

Herbata do tego stopnia zadomowiła się w naszym życiu, że często nie poświęcamy jej parzeniu należytej uwagi. Najczęściej pojawia się na naszych stołach jako wyraz sympatii dla gości, hasło wywoławcze spotkania towarzyskiego lub chwili odpoczynku. Jednak herbata to dużo więcej…

Za ojczyznę herbaty uznaje się chińską prowincję  Yunnan. Liście drzewa herbacianego parzy się tu od ponad pięciu tysięcy lat. Niewiele póżniej odkryto herbatę dla kultur Japonii i Tybetu. Do Europy herbata przypłynęła w XVII wieku herbatana portugalskich i holenderskich statkach i początkowo była napojem możnowładców, mnichów, artystów i arystokratów. W XIX wieku coraz częściej gościła na stołach ludzi mniej zamożnych, ale zauroczonych jej smakiem. Do Polski herbata dotarła z państw sąsiednich, głównie z Rosji.

Sposobom picia i parzenia poświęcano wiele  uwagi. W Japonii powstawały specjalne kodeksy, opisujące dokładnie ceremoniał jej przygotowywania i spożywania. W poszczególnych kulturach przyrządzano napój herbaciany wedle lokalnych zwyczajów, np. w Tybecie podawano ją z dodatkiem soli i masła, a w Indiach przyjął się zwyczaj picia bardzo mocnej, słodkiej i mlecznej. Miłośnikami herbaty są Egipcjanie, którzy lubią mocny i słodki napar, z dodatkiem liści miety.

1herbata

Styl europejski opiera się na angielskiej tradycji picia czystej herbaty lub z dodatkiem mleka, koniecznie w filiżankach. Brytyjczycy celebrują „morning tea” i „five o’clock”, czyli specjalne pory picia herbaty. Wielkimi miłośnikami picia herbaty są także Rosjanie, to im zawdzięczamy wynalazek samowara. Codzienne picie herbaty dla przyjemności przyjęło się niemal na całym świecie.

Herbata bywa utożsamiana z modą na zdrowy styl życia. Stanowi domowy środek na złe samopoczucie i lekkie przeziębienie, na codzienny stres i palące pragnienie, i na chwilę kojącej samotności.

Obecnie na rynku mamy wiele rodzajów herbat, oto popowiedż  jak długo  niektóre z nich parzyć.

Czas parzenia:
– czarna : 4-5 min.
– czerwona : 3-5 min.
– biała : 7-9 min.
– zielona : 2-3 min. (pierwsze parzenie – uzyskamy napój pobudzający), 3-8 min. (drugie i trzecie parzenie – napój uspokajający)
Pamiętajmy żeby pić herbatę, ale pamiętajmy także, że co za dużo to niezdrowo: 4-5 filiżanek dziennie w zupełności wystarczy!
Emilia



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.