Czarny ryż – 4 super przepisy i właściwości dla zdrowia
Słyszeliście kiedyś o czarnym ryżu? Zazwyczaj rzadko gości on w naszej kuchni, a szkoda. Posiada on mnóstwo właściwości i jest ciekawym dodatkiem w kuchni. Zobacz jakie przepisy przygotowaliśmy.
Właściwości
Czarny ryż można jeszcze spotkać pod nazwą ryżu fioletowego lub zakazanego, ponieważ w starożytnych Chinach był on rarytasem tylko dla cesarza.
Właściwości tego ryżu to przede wszystkim antyocyjany pozytywnie wpływające na wzrok, układ krążenia oraz wątrobę.
Dodatkowo posiada witaminy E oraz mnóstwo błonnika.
Gotowanie
Czarny ryż gotuje się w miarę długo, ale w zamkniętym pojemniku można przechowywać go w lodówce nawet do 3 dni.
Proporcje to 1:2,5
- 200g suchego ryżu – dokładnie wypłukanego pod bieżącą wodą
- 500ml zimnej wody
Gotuj ryż przez 20 minut do momentu wchłonięcia wody, a następnie odparowuj 10 – 15 minut.
Z krewetkami
Co kupić?
- 300 g czarnego ryżu
- 3 ząbki czosnku
- szczypiorek
- 20 krewetek, obranych
- oliwa z oliwek
- 200 ml wytrawnego białego wina
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie aż do miękkości. Na rozgrzanej oliwie podsmaż krewetki i zalej je winem. Gotuj je na małym ogniu do czasu aż wino wyparuje. Po tym dodaj ryż do krewetek, gotuj parę minut i na koniec posyp szczypiorkiem oraz skrop oliwa z oliwek.
Risotto
Co kupić?
- 400 g czarnego ryżu
- średnia cukinia
- puszka groszku
- czerwona cebula
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 szklanka białego wina półwytrawnego
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotuj ryż w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie i dodaj groszek. Potem dorzuć ryż i partiami dolewaj bulionu, kiedy pierwszy się wchłonie. Kiedy dodasz cały bulion to dolej wina i czekaj aż ryż wszystko wchłonie. Dodaj przyprawy do smaku.
Z kalafiorem
Co kupić?
- 125 g czarnego ryżu (3/4 szklanki)
- 1/2 ugotowanego kalafiora al dente
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2-3 łodygi selera naciowego
sos:
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Kalafior również gotujemy w wodzie z solą ok 15 minut. Następnie należy go odcedzić. Seler naciowy obierz i pokrój w kosteczkę, a pomidorki pokrój na pół. Czosnek zetrzyj na tarce i zmieszaj z jogurtem oraz solą i pieprzem. Na talerz wykładaj ryż, kalafior, seler, pomidorki i na końcu polej sosem.
Pudding
Co kupić?
- 1 szklanka (ok. 200g) czarnego ryżu
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 1 i ½ szklanki wody
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru kokosowego lub innego środka słodzącego
- szczypta wanilii i cynamonu do smaku
- do dekoracji: pokrojone w kostkę egzotyczne owoce (np. banany, mango, ananas, papaja, kiwi) oraz wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Wymieszaj w garnku ryż, mleko kokosowe, sól oraz wodę. Doprowadź całość do wrzenia po czym zmniejsz temperaturę. Teraz gotuj składniki pod przykryciem, aż ryż zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty – około godzinę. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać. Gotowy ryż wymieszaj z cukrem i przyprawami. Jedz pudding na ciepło lub zimno polany mlekiem kokosowym.