Cytrynowo migdałowy pudding ryżowy

11 lipca 2011,
dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ryżu białego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki likieru amaretto
  • Starka skórka z trzech dużych cytryn
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki pokrojonych, uprażonych migdałów*

Sposób przygotowania

Do garnka wlać mleko i wsypać ryż, cukier, laskę wanilii i sól. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż zmięknie, około 35 minut.

W średniej misce wymieszać sok z cytryny, amaretto i skórkę z cytryny. Powoli wlewać do mleka z ryżem, po czym gotować jeszcze przez 10 minut. Wyjąć i wyrzucić laskę wanilii. Wymieszać ze śmietaną (mieszanina będzie nadal rzadka, ale zgęstnieje jak ostygnie). Włożyć pudding do miski. Przykryć i przechowywać w lodówce przez co najmniej 4 godziny.

Posypać schłodzony pudding migdałami i podać.

*Aby uprażyć migdały, ułóż je w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 350 stopni Celsjusza, aż lekko się zarumienią, około 6 – 8 minut. Ostudź przed użyciem.

Smacznego!

file1310410274



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.