Deser cytrynowo-bananowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki: duża cytryna, 2 banany, 150g serka homogenizowanego waniliowego, 1/3 szkl. mleka, 2 żółtka, czubata łyżeczka żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, biszkopty.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Mleko mocno podgrzać, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać serek, łyżeczkę startej skórki z cytryny oraz sok z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na dno pucharków ułożyć plasterki banana, warstwę kremu i ponownie plastry banana oraz krem. Schładzać co najmniej pół godz. Udekorować wg uznania.
W wersji dla dorosłych polecam polać deser łyżką likieru cytrynowego.