Deser cytrynowo-bananowy

12 sierpnia 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: duża cytryna, 2  banany, 150g serka homogenizowanego waniliowego, 1/3 szkl. mleka, 2 żółtka, czubata łyżeczka żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, biszkopty.

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Mleko mocno podgrzać, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i przestudzić. Żółtka utrzeć z  cukrem na kogel-mogel. Dodać serek, łyżeczkę startej skórki z cytryny oraz sok z  cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na dno pucharków ułożyć plasterki banana, warstwę kremu i ponownie plastry banana oraz krem. Schładzać co najmniej pół godz. Udekorować wg uznania.

W wersji dla dorosłych polecam polać deser łyżką likieru cytrynowego.

file1344791916



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz