Cytrusowe nalewki domowe – przepisy
Lato powoli dobiega końca. Przed nami coraz krótsze dni, deszcze i chłody, które przywitają jesienne słoty. Jeszcze trochę a ciepły koc i rozgrzewająca herbata będą nierozłącznym atrybutem każdego z nas. Jeśli chodzi o rozgrzewanie to nie tylko herbatka sobie z tym poradzi. Warto już teraz wyciągnąć z piwnicy butlę i zacząć tworzyć coś, co pomoże nam przetrwać te chłodne wieczory.
Czyli domowe nalewki. Nalewki można powiedzieć, że to prosta sprawa: bierzesz garść owoców, zalewasz alkoholem i czekasz. Prawda, że łatwe? Jeśli jesteś początkujący musisz jednak przestrzegać kilku zasad i proporcji . Gdy już uda ci się kilka nalewek to możesz zacząć eksperymentować i dodawać różne przyprawy czy zioła. Pamiętaj, spirytus nie może być mocniejszy niż 60%. Silniejszy może nie wydobyć z owoców wszystkich ich dobroci. Możesz używać także wódki. Owoce wybieraj zawsze świeże i zdrowe.
Oto przepisy , które umilą ci chłodne wieczory. Do tego typu trunku proponuję dodać miód płynny ( nie syrop cukrowy), który przyśpieszy proces wyodrębniania smaków i aromatów oraz sprawi, że nalewka będzie słodsza.
Nalewka pomarańczowa
Te owoce są doskonałe do zrobienia nalewki o wspaniałym aromacie, kolorze i smaku. Woń tego owocu sprawi, że od razu poczujesz ciepło i spokój. Idealna na stół świąteczny.
Składniki:
8 pomarańczy
Pół litra wódki
250 ml miodu płynnego np. wielokwiatowy
Wybierając miód zrezygnujcie z tych ostrych o wyraźnym smaku np. gryczany.
Przygotowanie
Owoce sparz, ostudź i odbierz cienko. Staraj się nie obierać białej części, która może oddać gorycz nalewce. Sok z owoców wyciśnij i połącz z miodem. Podgrzej. Dodaj skórkę. Ostudź. Dodaj alkohol i przelej do słoja. Odstaw do ciemnego i ciepłego miejsca na 21 dni. Po tym czasie przelej nalewkę przez gazę lub filtry do kawy i rozlej do butelek. Zamknij i tym razem odstaw w chłodne miejsce. Im dłużej stoi tym jest lepsza.
A teraz trochę inna wersja, ale także prosta w przygotowaniu.
Po obraniu owoców skórkę można wysuszyć (wtedy będzie bardziej aromatyczna) i zalać ją alkoholem. Odstawić taką mieszankę na ok. 24 godziny, nie dłużej! Potem do garnka z sokiem i miodem dodać przecedzony alkohol już z aromatem pomarańczy. Sok pomarańczowy może spowodować, że wódka zrobi się mętna, ale spokojnie bo po pewnym czasie wszystko ładnie się wyklaruje.
Nalewka cytrynowa
Połączenie tych owoców i miód to prawdziwa bomba witaminowa! Idealna w sezonie przeziębień. Poza tym słoneczny kolor zamknięty w butelce także umili nam jesienny wieczór.
Składniki:
2 kg cytryn
1 l spirytusu ( jeśli chcecie coś łagodniejszego to można spirytus wymieszać z dwiema szklankami przegotowanej wody)
250 ml wody
350 ml miodu najlepiej lipowego
Przygotowanie
Wyszoruj cytryny, aby pozbyć się z nich sztucznego wosku i obierz tylko żółtą część. Zalej alkoholem ( samym lub rozcieńczonym). Odstaw w ciepłe miejsce na dobę. W garnku wymieszaj miód, sok, wodę i dodaj przecedzony alkohol. Podgrzej. Ostudź i przelej do butelek. Odstaw do chłodnego miejsca. Cierpliwie czekaj.
Pomysłów na nalewki jest mnóstwo. Ten, kto już raz spróbował, może zacząć łączyć smaki i aromaty. Do skórki pomarańczowej z alkoholem można dorzucić kilka ziaren kawy albo do cytryn dodać imbir, żeby jeszcze bardziej nas rozgrzało. Pamiętaj, że najlepszą wodą do używania jest woda przegotowana.
Nalewki można robić nie tylko z takich owoców jak porzeczki, pigwa czy brzoskwinie, ale również np. z liści czarnej porzeczki czy kwiatów lipy.
To trunek wszechstronny i bardzo wdzięczny.
Tak więc ku czci Hipokratesa chwytajcie za gąsiory i do dzieła!
zobacz również:
Najzdrowsze nalewki – przepisy |
Domowe nalewki – różne pyszne przepisy, tradycyjne receptury |
Dzika róża – zastosowanie i różne przepisy na marmolady i nalewki |