Cyc kurczaka na placku ziemniaczanym z mozzarellą
To danie jest ciekawą propozycją na urozmaicenie naszego menu obiadowego a już na pewno jest fajnym i sprawdzonym przepisem na imprezę. Wszystko można przygotować przed przyjściem gości, wstawić do piekarnika, podać i cieszyć się miłą atmosferą zbierając pochwały za dostarczoną rozkosz dla podniebienia. To moja autorska kombinacja ale sprawdzona na rodzinie i znajomych.
Składniki:
– filet z piersi kurczaka,
– 2 pory (tylko białe części),
– 1 pomidor,
– ser mozarella,
– 3 łyżki białego, wytrawnego wina,
– 6 dużych ziemniaków,
– 1/2 yżeczki przyprawy do dań z ziemniaków,
– 1 jajko,
– mąka pszenna (3-4 łyżki)
– sól i pieprz, papryka słodka,
– bazylia (najlepiej świeża),
– olej
– 3 łyżeczki masła
– posiekany koperek
Sposób wykonania:
I Smażymy placki ziemniaczane
- ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce,
- dodajemy mąkę, jajko, przyprawę do dań z ziemniaków, szczyptę soli, pieprzu i koperek,
- na rozgrzanym oleju smażymy placki z obu stron,
- usmażone placki układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
II Przygotowujemy pora
- por należy przeciąć wzdłuż i dobrze umyć a następnie pokroić w pół talarki,
- na patelni rozpuścić 2 łyżeczki masła i smażyć por delikatnie , mieszając żeby się nie przypalił,
- następnie dolewamy wino , jak wino odparuje przyprawiamy solą i pieprzem.
- tak przygotowanego pora układamy na plackach ziemniaczanych,
III Smażymy piersi kurczaka
- filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na grube plastry,
- plastry rozbijamy delikatnie żeby nie naruszyć struktury mięsa (najlepiej używając foli spożywczej),
- oprószamy solą, pieprzem i papryką,
- na rozgrzanym oleju z dodatkiem 1 –ej łyżeczki masła smażymy fileciki,
- usmażone fileciki układamy na usmażonych porach,
Następnie:
- na fileciki kładziemy plasterek pomidora i plaster sera mozzarella,
- posypujemy solą, pieprzem i bazylią
- całość wstawiamy do piekarnika na 15 min. aż ser się rozpuści.
Podajemy z ulubioną surówką lub gotowanymi warzywami.