Cyc kurczaka na placku ziemniaczanym z mozzarellą

14 kwietnia 2011, dodał: ewuncja
Artykuł zewnętrzny

To danie jest ciekawą propozycją na urozmaicenie naszego menu obiadowego a już na pewno jest fajnym i sprawdzonym przepisem na imprezę.  Wszystko można przygotować  przed przyjściem gości, wstawić do piekarnika, podać i cieszyć się miłą atmosferą zbierając pochwały za dostarczoną rozkosz dla podniebienia.  To moja autorska kombinacja ale sprawdzona na rodzinie i znajomych.

Składniki:

( na 4 osoby)

– filet z piersi kurczaka,

– 2 pory (tylko białe części),

– 1 pomidor,

– ser mozarella,

– 3 łyżki białego, wytrawnego wina,

– 6 dużych ziemniaków,

– 1/2 yżeczki przyprawy do dań z ziemniaków,

– 1 jajko,

– mąka pszenna (3-4 łyżki)

– sól i pieprz, papryka słodka,

– bazylia (najlepiej świeża),

– olej

– 3 łyżeczki masła

– posiekany koperek

Sposób wykonania:

I    Smażymy placki ziemniaczane

  1. ziemniaki obieramy, płuczemy i  ścieramy na tarce,
  2. dodajemy  mąkę, jajko, przyprawę do dań z ziemniaków, szczyptę soli, pieprzu i koperek,
  3. na rozgrzanym oleju smażymy placki z obu stron,
  4. usmażone placki układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.

II   Przygotowujemy pora

  1. por należy przeciąć wzdłuż i dobrze umyć a następnie pokroić w pół talarki,
  2. na patelni rozpuścić  2 łyżeczki masła i smażyć por delikatnie , mieszając  żeby się nie przypalił,
  3. następnie  dolewamy  wino , jak wino odparuje przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. tak  przygotowanego pora układamy na  plackach ziemniaczanych,

III   Smażymy  piersi kurczaka

  1. filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na grube plastry,
  2. plastry rozbijamy delikatnie żeby nie naruszyć struktury mięsa (najlepiej używając foli spożywczej),
  3. oprószamy solą, pieprzem i papryką,
  4. na rozgrzanym oleju z dodatkiem 1 –ej łyżeczki masła smażymy fileciki,
  5. usmażone fileciki układamy na usmażonych porach,

Następnie:

  1. na fileciki kładziemy plasterek pomidora i plaster sera mozzarella,
  2. posypujemy solą, pieprzem i bazylią
  3. całość wstawiamy do piekarnika na 15 min. aż ser się rozpuści.

Podajemy z ulubioną surówką lub gotowanymi warzywami.