Cukiniowe bagietki
Cukiniowe bagietki to świetna alternatywa dla spieczonych na grillu kiełbasek.
Danie może być jednak podawane także w zaciszu domowym. Jest smacznie, w miarę zdrowo, dość szybko i niedrogo. Czegóż chcieć więcej?
Do przygotowania tej potrawy potrzebne Nam będą:
– cukinia (przypominająca otyłego zielonego ogórka)
– farsz mięsny (z dowolnego mięsa, choć wieprzowe jest bardziej suche)
– ser żółty
– przyprawy
Czas przygotowania ok. 1h.
1) Cukinię przekrawamy po długości, na dwie równe części i wydrążamy środek.
2) Farsz mięsny to kwestia gustu, osobiście zwykle przyrządzam go z mielonego mięsa z indyka.
3) Przygotowane „surowe” bagietki cukiniowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczykiem, np. odrobiną oliwy z oliwek, wstawiamy do piekarnika, (najlepiej używając termoobiegu) na 180 stopni na 20 minut.
4) Przygotowane „surowe” bagietki cukiniowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczykiem, np. odrobiną oliwy z oliwek, wstawiamy do piekarnika, (najlepiej używając termoobiegu) na 180 stopni na 20 minut.
Gotowe danie można podać z surówką, pieczywem czosnkowym, bądź „nago”:)
Bon Apetit:)
Zapraszam na dokładną fotorelację oraz info jak przygotować farsz o tu: http://babskaprzystan.blogspot.com/2012/07/cukiniowe-bagietki.html
xoxo
Magdalena.