Cukiniowe bagietki

14 sierpnia 2012, dodał: TaZbabskiejPrzystani
Artykuł zewnętrzny

Cukiniowe bagietki to świetna alternatywa dla spieczonych na grillu kiełbasek.

Danie może być jednak podawane także w zaciszu domowym. Jest smacznie, w miarę zdrowo, dość szybko i niedrogo. Czegóż chcieć więcej?

Do przygotowania tej potrawy potrzebne Nam będą:
– cukinia (przypominająca otyłego zielonego ogórka)
– farsz mięsny (z dowolnego mięsa, choć wieprzowe jest bardziej suche)
– ser żółty
– przyprawy

Czas przygotowania ok. 1h.

1) Cukinię przekrawamy po długości, na dwie równe części i wydrążamy środek.

2) Farsz mięsny to kwestia gustu, osobiście zwykle przyrządzam go z mielonego mięsa z indyka.

3) Przygotowane „surowe” bagietki cukiniowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczykiem, np. odrobiną oliwy z oliwek, wstawiamy do piekarnika, (najlepiej używając termoobiegu) na 180 stopni na 20 minut.

4) Przygotowane „surowe” bagietki cukiniowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczykiem, np. odrobiną oliwy z oliwek, wstawiamy do piekarnika, (najlepiej używając termoobiegu) na 180 stopni na 20 minut.

Gotowe danie można podać z surówką, pieczywem czosnkowym, bądź „nago”:)

Bon Apetit:)

Zapraszam na dokładną fotorelację oraz info jak przygotować farsz o tu: http://babskaprzystan.blogspot.com/2012/07/cukiniowe-bagietki.html

xoxo

Magdalena.

file1342509851