Cukinia zapiekana z kurkami
Artykuł zewnętrzny
Lubię cukinię i lubię kurki – czas połączyć smaki!
Składniki
- 1 dość „szczupła” żółta cukinia (dł. ok. 20 cm)
- ok. 20-30 dkg świeżych kurek
- 2 małe cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
- 1/3 strąka papryki żółtej
- 50 g serka topionego (pół kostki)
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 kromka bułki (sam miąższ)
- 1 łyżka listków natki pietruszki
- 2 plasterki sera żółtego
- 1 duży ząbek czosnku
- do smaku: sól, pieprz mielony
Opis przygotowania
Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie usunąć pestki, oprószyć wewnątrz solą. Kurki oczyścić, opłukać, osączyć, większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną całą dymkę, dodać grzyby i posiekany czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojony na kawałki serek i mieszać aż się rozpuści, na koniec dosypać pokrojoną w kostkę paprykę i doprawić całość solą oraz pieprzem. Bułkę pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z natką pietruszki na proszek. Cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem, wnętrze obsypać bułką z natką, napełnić farszem z kurek, wierzch także posypać bułką i ułożyć paseczki sera żółtego. Zapiekać ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Podawać na gorąco. Można wykorzystać zieloną cukinię albo małego kabaczka.