Cukinia zapiekana z kurkami

22 sierpnia 2018, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Lubię cukinię i lubię kurki – czas połączyć smaki!

file1259604946

Składniki

  • 1 dość „szczupła” żółta cukinia (dł. ok. 20 cm)
  • ok. 20-30 dkg świeżych kurek
  • 2 małe cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • 1/3 strąka papryki żółtej
  • 50 g serka topionego (pół kostki)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 kromka bułki (sam miąższ)
  • 1 łyżka listków natki pietruszki
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Opis przygotowania

Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie usunąć pestki, oprószyć wewnątrz solą. Kurki oczyścić, opłukać, osączyć, większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną całą dymkę, dodać grzyby i posiekany czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojony na kawałki serek i mieszać aż się rozpuści, na koniec dosypać pokrojoną w kostkę paprykę i doprawić całość solą oraz pieprzem. Bułkę pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z natką pietruszki na proszek. Cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem, wnętrze obsypać bułką z natką, napełnić farszem z kurek, wierzch także posypać bułką i ułożyć paseczki sera żółtego. Zapiekać ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Podawać na gorąco. Można wykorzystać zieloną cukinię albo małego kabaczka.