Cukinia z mozzarellą (ruloniki z cukinii z mozzarellą)

25 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– średnia cukinia
– 15 dag mozzarelli (może być w kawałku lub kulki)
– kilka orzechów włoskich
– sól, pieprz
– oregano
– bazylia
– 4 łyżki oliwy
– 4 ząbki czosnku
– świeże zioła

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cukinię umyć i osuszyć, odkroić kocówki. Pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Posmarować czosnkiem. Orzechy włoskie posiekać, jeśli mozzarella jest w kawałku zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę i wymieszać z orzechami, oregano i bazylią. Przyprawić farsz do smaku. Przełożyć na plasterki cukinii, zwinąć w ruloniki i umieścić w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut. Przełożyć na rozgrzane talerze.