Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z ryżem białym
Składniki:
1 szklanka ugotowanego Ryżu Białego Długoziarnistego Halina, 1 łyżka masła, średnia cebula, 1 cukinia (ok. 70-80 dag), 6 kawałków suszonych pomidorów, ½ szklanki startego żółtego sera, sól, pieprz, łyżka masła do naczynia żaroodpornego, sos pomidorowy, czosnek, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
Rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i chwilę podsmażać. Cukinię obrać i, po usunięciu pestek, zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru soku. Pomidory pokroić w paseczki. Ugotowany ryż wymieszać z cukinią, pomidorami i podsmażoną cebulą, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym, posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.