Cukinia w miodzie
Artykuł zewnętrzny
- 1 łyżka sosu sojowego
- słodko pikantny sos chili
- 600g cukinii,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/4 naturalnego jogurtu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz
Marynata – do naczynia dodajemy miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sos sojowy i zioła prowansalskie. Cukinię myjemy, kroimy w podłużne plastry grubości około 1/2 cm. Solimy z obu stron i zanurzamy w marynacie. Odstawiamy na 1/2 godziny, a następnie pieczemy na grillu z obu stron ok. 2 – 3 minuty. Do jogurtu dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię serwujemy z jogurtem oraz słodko-pikantnym sosem chili TaoTao. Smacznego!
na podstawie: taotao.pl