Cukinia faszerowana mięsem

14 grudnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Cukinia nadziewana ryżem i mięsem mielonym

cukinia faszerowana

Składniki:

  • duża cukinia,
  • 200g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego),
  • 50g ryżu pełnoziarnistego,
  • cebula,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • szczypta ostrej papryki.

Wykonanie

Ryż ugotować do miękkości, odcedzić. Cukinie przekroić na pół. Środek wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso. Dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidory wraz z zalewą, oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i koncentrat pomidorowy. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Wydrążone cukinie delikatnie posolić, nadziać przygotowanym farszem.

Piec około 40 minut w temp. 180st.

Można także posypać startym serem na 10 minut przed końcem pieczenia.