Cukinia faszerowana mięsem
Artykuł zewnętrzny
Cukinia nadziewana ryżem i mięsem mielonym
Składniki:
- duża cukinia,
- 200g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego),
- 50g ryżu pełnoziarnistego,
- cebula,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz,
- szczypta ostrej papryki.
Wykonanie
Ryż ugotować do miękkości, odcedzić. Cukinie przekroić na pół. Środek wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso. Dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidory wraz z zalewą, oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i koncentrat pomidorowy. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Wydrążone cukinie delikatnie posolić, nadziać przygotowanym farszem.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Można także posypać startym serem na 10 minut przed końcem pieczenia.